USK

Ahmed iz Pakistana, koji je zadavljen na ogradi kampa Miral, samo se htio istuširati prije polaska na put

Više ga ništa neće boljeti, neće primati batine, udarce koljenima i palicama. Još jedna majka sama i u tišini noći kida svoju utrobu od bola. Koliko će još majki ljubiti hladne obraze čeda svog. Bože, smiluj se i uputi nas…

Koliko je migranata izgubilo život u Bosni i Hercegovini, na balkanskoj ruti, postalo je teško pratiti zbog nepostojanja jedinstvene evidencije podataka i činjenice da veći dio njih nema ličnih dokumenata. Posljednja žrtva je mladić iz Pakistana po imenu Ahmed (na fotografiji sa plavim kačketom) koji je život izgubio u bizarnoj nesreći udavivši se na ogradi IOM-a kod kampa Miral u Velikoj Kladuši.

https://cazin.ba/migrant-smrtno-stradao-pri-pokusaju-ilegalnog-ulaska-u-centar-miral/


– Samo je želio da se okupa toplom vodom prije puta. Rekao nam je da će zvati iz Italije. Sve ti halal bilo, i vjeruj da si na mnogo boljem mjestu od ovog. Više ga ništa neće boljeti, neće primati batine, udarce koljenima i palicama, baš u predjelu bubrega. Još jedna majka sama i u tišini noći kida svoju utrobu od bola. Koliko će još majki ljubiti hladne obraze čeda svog. Bože, smiluj se i uputi nas, poručila je u oproštajnoj poruci Zehida Bihorac Odobašić, volonterka organizacije SOS Balkanroute, koja ga je upoznala radeći u Velikoj Kladuši.
Ali, balkanska ruta nije obustavljena iako je posljednjih mjeseci nastupilo vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa. Koristeći novonastalu situaciju, i Vlada Republike Hrvatske čini dodatne napore kako bi spriječila migrante u ilegalnom prolasku, uključujući i golu sječu šume na Plješevici duž njihove rute.

Oko 5.000 migranata smješteno je u pet kampova u Unsko-sanskom kantonu i za nove nema mjesta jer su svi kapaciteti napunjeni. Ipak, migranti i dalje nastoje ući u kampove iako ih iz IOM-a odbijaju. Migranti, navikli na veliku medijsku pažnju, podršku brojnih nevladinih organizacija i tijela UN-a, pali su u nemilost zbog novonastale situacije, ali veliki broj volontera u BiH i dalje je uz njih.

PIŠE: FAHRUDIN BENDER

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close