CazinUSK

Almin Handanagić priznao krivnju: Bivšem direktoru ZZO USK-a godina zatvora uvjetno i tri godine zabrane obavljanja direktorske funkcije

Almin Handanagić iz Cazina, bivši  direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK-a, jučer je na Općinskom sudu u Bihaću priznao krivicu iz optužnice Tužilaštva Unsko-sanskog  kantona (USK-a) za počinjeno krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383 stav 1 KZ FBiH, pa ga je sud kaznio uslovnom kaznom zatvora u trajanju od godinu dana, sa rokom provjere od dvije godine, saznaje normala.ba.

Sud je u istoj presudi osudio Handanagića na zabranu obavljanja rukovodećih funkcija u javnim ustanovama i preduzećima u FBiH u trajanju od  tri godine.

Kao što je poznato, Handanagić je kao  direktor ZZO USK-a primio u radni odnos  bez konkursa Senku Dizdarević iz Cazina i imenovao je na poziciju šefa  računovodstva, iako  nije ispunjavala zakonske uslove za to radno mjesto. Prilikom   rada na godišnjem završnom finansijskom računu Zavoda čiji je budžet veći od 100 miliona KM, zbog toga što šefica računovodstva nije imala potrebni certifikat za ovjeru završnih računa, direktor Handanagić je bio prinuđen da za ove poslove tokom dvije godine angažira druga pravna lica izvan ZZO USK-a čime je Zavod finansijski oštećen. Almin Handanagić je aktuelni zastupnik u Skupštini USK-a i predsjednik SDA Cazin.

(normala.ba

Tagovi

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close