Ana Brnabić: Protesti u Srbiji nisu zbog ekologije, znam ja protiv koga oni demonstriraju

0 Komentar
Prosvjednici i organizacije oko kojih su okupljeni zahtijevaju povlačenje zakona o eksproprijaciji imovine i o referendumu, a Brnabić tvrdi kako je “zahtjev da se povuče Zakon o referendumu protuustavan”

Srbijanska premijerka Ana Brnabić danas je rekla da subotnji prosvjedi hiljada ljudi koji su u Beogradu i još pedesetak gradova blokirali glavne prometnice i mostove protiveći se planiranom rudarenju litija nemaju veze s ekologijom, nego da su političke prirode.

Dok organizatori i sudionici prosvjeda tvrde da je na ulice izišlo stotinjak hiljada građana, među kojima su i ekološki aktivisti i pristaše oporbenih stranaka, predsjednica srbijanske vlade ustvrdila je kako su prosvjedi “politički” i da nemaju nikakve veze sa zaštitom okoliša i zelenom agendom jer su se na njima pojavili i čelnici pojedinih oporbenih stranaka.

“OPOZICIJU I SUDIONIKE PROSVJEDA OKOLIŠ ZANIMA KOLIKO BOJA ZELENIH DOLARA”

Brnabić je novinarima na predstavljanju novog portala green.gov.rs. rekla kako opoziciju i sudionike prosvjeda “okoliš zanima koliko boja zelenih dolara”. “Nisu oni tamo zbog okoliša, nego da bi prosvjedovali protiv Aleksandra Vučića”, rekla je Brnabić, a zahtjeve sudionika prosvjeda ocijenila “protuustavnim”.

Prosvjednici i organizacije oko kojih su okupljeni zahtijevaju povlačenje zakona o eksproprijaciji imovine i o referendumu, a Brnabić tvrdi kako je “zahtjev da se povuče Zakon o referendumu protuustavan”.

Prosvjedi su organizirani drugi vikend zaredom zbog namjera međunarodne korporacije “Rio Tinto” da eksploatira rudu jadarit iz koje se dobiva litij te zbog spornih zakona usvojenih u Skupštini Srbije –  o referendumu, koji je predsjednik Vučić potpisao, i zakona o eksproprijaciji koji čeka Vučićev potpis, a za koje se tvrdi da su preduvjeti koji će omogućiti taj ekološki sporan projekt rudarenja litija.

Brnabić je najavila da će izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji, koje je Vučić u subotu obećao skupini mještana područja ugroženog potencijalnim eksploatiranjem litija, biti spremne za sjednicu vlade 9. decembra jer je Vučić “dao nalog”, s obzirom na to da je 10. decembar rok da se šef države izjasni o zakonu usvojenom u parlamentu krajem novembra.

PROTESTE PODRŽAVA I NOVAK ĐOKOVIĆ

Prosvjede su u međuvremenu podržali deseci javnih osoba, redatelja, glumaca, neovisnih intelektualaca i sportaša, a među njima je svakako najpoznatiji najbolji teniser svijeta Novak Đoković koji je stao uz prosvjednike i njihove zahtjeve.

“Čisti zrak, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga, svaka riječ o zdravlju je suvišna”, objavio je Đoković na Instagramu, uz fotografiju hiljada građana koji su blokirali most na autocesti kroz Beograd.

Dok organizatori prosvjeda najavljuju sljedeće okupljanje i blokade za 11. decembra, iz opozicionog korpusa u nedjelju su upućene poruke da posljednje “događanje naroda” na ulicama Beograda i Srbije predstavlja “prekretnicu na srpskoj političkoj sceni”.

Prosvjedi “najavljuju odlazak s vlasti” sadašnjeg vodstva Srbije, ocijenio je vođa konzervativnog pokreta “Dveri” Boško Obradović, ustvrdivši da se bliži “politički kraj i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovih suradnika, prije svega Ane Brnabić i ministrice energetike i rudarstva Zorane Mihajlović”.

oslobodjenje

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina