Baerbock: Podržat ćemo samo one koji se zalažu za jačanje BiH (VIDEO)

Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova Njemačke sastala se u Sarajevu sa Biserom Turković, šeficom bh. diplomatije. Razgovarale su o situaciji u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu te je poručeno da će Njemačka biti još uključenija na ovom prostoru nego što je bila do sada.

Bisera Turković je kazala da je posjeta Baerbock uslijedila u značajnom trenutku ne samo za BiH i regiju već za cijelu Evropu.

“Zahvaljujemo njoj i Njemačkoj za 30 godina zalaganja za mir i stabilnost Zapadnog Balkana, za omogućavanje našim ljudima koji su napustili BiH i našli sigurno i prosperitetno mjesto života i integrisali se u njemačko društvo za projekte podrške BiH i regionalnoj stabilizaciji, za Berlinski proces koji je za nas vrlo važan i mislimo da je on kroz stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, omogućavanje četiri slobode zaista ponudio ono što je ujedinjavanju i napretku Zapadnog Balkana samim time i BiH neophodno”, kazala je Turković.

Turković je uputila poziv na hitan prekid vatre u Ukrajini.

“Gdje stradaju civili, razaraju se gradovi i gdje vidimo sve ono za što smo se iskreno nadali da je dio evropske prošlosti. Sarajevo, ali i svi građani i svi gradovi BiH najbolje znaju šta donose agresija i rat. Naša srca su na strani svih onih koji se bore za slobodu, demokratiju i evropske vrijednosti. Tako je danas i tako će biti sutra”, dodala je Turković.

Naglasila je da je sa Baerbock vrlo otvoreno razgovarala o situaciji u BiH i na Zapadnom Balkanu.

“Njemačko prisustvo je konstruktivno i neophodno te doprinosi prosperitetu i sigurnosti ovog regiona. Sigurnosna i politička prijetnja u BiH koja je izazvana secesionističkim aktivnostima te zaključcima NSRS kojima se podrivaju državne institucije i Dejtonski sporazum još nije otklonjena. Naime, eskalacija u Ukrajini i posljedice te krize u Evropi dodatno su usložile situaciju u BiH. Ako se nastavi daljnja destabilizacija BiH i blokiranje državnih institucija postoji bojazan da će stabilnost i sigurnost Evrope biti ugrožena. Stoga je neophodna odmah zaustaviti sve retrogradne procese u BiH, onemogućiti provedbu zaključaka NSRS što će otvoriti vrata pokretanju reformi, usvajanju budžeta i ispunjavanju uslova za kandidatski status za ulazak u EU. Istakli smo i ulogu visokog predstavnika čije su legalne i legitimne aktivnosti upravo predviđene za ovakve okolnosti”, naglasila je Turković.

Baerbock je istakla da nikada nije pomislila da će na putovanje u BiH krenuti u trenutku kada su mir i stabilnost u Evropi postali egzistencijalno pitanje.

“Došla sam da saznam koja očekivanja vi i vaši sugrađani imate od nas Evropejaca. Ali donosim i jasnu poruku, a to je da će Njemačka u vašoj zemlji i na Zapadnom Balkanu biti prisutnija nego u prošlosti i zbog toga smo prvi put uveli specijalnog izaslanika za zemlje Zapadnog Balkana koji će se pobrinuti za to da se tematika koja je bitna za ovo područje u Briselu nađe na dnevnom redu. To imenovanje je samo početak onoga što mi planiramo kao njemačka savezna vlada”, istakla je.

Došla je, kaže, u trenutku kada je Evropa suočena sa katastrofom rata.

“Svjesna sam da se mnogi ljudi u BiH kada gledaju slike iz Kijeva i Mariupolja prisjećaju groznog vremena 1990-ih godina. To nije samo iskustvo ovdje u regiji već nešto što je obilježilo i moju generaciju u Njemačkoj. Evropa je kuća koja treba osigurati mir i slobodu jer balkanski ratovi su tada bili znak uzbune za moju generaciju i Evropu te da je na nama da osiguramo mir. Postavilo se pitanje zbog čega baš posjeta Balkanu dok traje rat u Ukrajini i ja mislim da je baš važno posjetiti Sarajevo dok je takva situacija. Mir je važan jer on štiti nas, naše porodice, snove i gradove. Zbog toga moramo osigurati mir u BiH, on nam je važan i moramo se boriti protiv onih koji ga ugrožavaju. Nećemo to dozvoliti. Kao najveći bilateralni donatori možemo reći da ćemo podržati samo one koji se zalažu za jačanje BiH, a ne one koji radi na njenoj destabilizaciji”, dodala je Baerbock.

Kazala je da su demokratski i fer izbori neophodni za trajnu stabilnost svake zemlje.

“Za BiH želimo da integritet izbornog procesa bude poboljšan. Evropski sud za ljudska prava i njegove presude su obavezujuće za svaku državu i želimo da novi Izborni zakon ne poveća nove izborne probleme u zemlji. Važno je da se izbori održe kako je planirano u oktobru i nema puno vremena za dogovor”, poručila je Baerbock.

Navela je da je ruski napad na Ukrajinu bio rez te da svijet nakon toga više nije isti.

“No, to nas nije šokiralo i onemogućilo da djelujemo. Djelovali smo brzo i odlučno i zajedno sa partnerima usmjerili našu politiku. Evropska unija i Njemačka nije bila aktivna proteklih godina u ovoj regiji (Balkan) koliko je trebala. To možemo i želimo promijeniti. Zbog toga, posjeta koja jeste kratka je samo početak, uslijedit će mnoge druge posjete”, zaključila je Barbock.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.