Connect with us

BiH

“Bakir i ja smo stajali zajedno 1992. godine ispred svog naroda, tada smo bili mladići, a sada bi branili u svim kapacitetima Bosnu i Hercegovinu”

U Bosnu i Hercegovinu je stiglo 500 vojnika EUFOR-a koji će biti smješteni u kampu Butmir u blizini Sarajeva.

Obavijest o dolasku, ali i pripremu novog osoblja EUFOR je podijelo na svom službenom Twitteru.

Vojnici u Bosnu i Hercegovinu dolaze zbog pogoršanja međunarodne sigurnosti te iz predostrožnosti, a iz EUFOR-a je navedeno da je trenutna sigurnosna situacija u BiH stabilna.

“Četiri čete s oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, u naredne dvije sedmice biti raspoređene u Bosni i Hercegovini, kao pojačanje postojećim snagama”, saopćeno je iz EUFOR-a.

Zadatak trupa će biti da pokažu odlučnost EU-a da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Vojnici dolaze iz iz Austrije, Rumunjske, Slovačke i Bugarske.

Snimci i fotografije trupa EUFOR-a u našoj zemlji donijela je dozu zabrinutosti kod građana, te pitanje da li se Bosni i Hercegovini sprema novi rat.

O pojačanju trupa EUFOR-a u BiH, ali i trenutnoj političkoj situaciji smo razgovarali sa  komandantom bataljona jedinice “Fatih“ i emirom 2. bataljona Sedme muslimanske brigade Harunom Hodžićem.

“Generalno, nadam se da su Europska unija, odnosno same članice NATO-a, prepoznali situaciju i da je priča o preventivnom djelovanju potrebna za svijest građana običnih, oni koji strahuju od nekakvih novih sukoba. Što se mene lično tiče, ja sam potpuno relaksiran, situacija se ne može desiti ništa drugačije osim onako kako je Bog odredio, nisam od onih koji paniče, nisam od onih koji od nečega strahuju. Ono što sam na nekoliko tribina, koje sam imao oko Dana nezavisnosti širom Bosne i Hercegovine, svim zabrinutim građanima poručivao da mi sada imamo svoju državu, svoje institucije koje prate dešavanja i onog trenutka ako dođe do krize, onda ćemo se uključiti da pomognemo svi skupa rješavanje te krize”, kazao je Hodžić na početku razgovora.

Ističe kako sada treba biti potpuno relaksiran i pustiti stvari da idu svojim tokom.

“EUFOR-u je misija da sačuva Dejtonski mirovni sporazum, da sačuva BiH prema granicama Dejtonskog sporazuma i tako treba posmatrati to. Oni koji su zabrinuti što je EUFOR došao, vjerovatno su imali neke druge planove i neke druge nakane. “Da je Ukrajina završena za dan-dva kako je planirano, vjerovatno bi iduća na ‘redu’ bila Bosna i Hercegovina i ne samo BiH, već i čitav taj jedan proces koji obuhvata interesne sfere Ruske Federacije, ali poslije ovoga, ne vjerujem više, ta priča mislim da je u Ukrajini zaustavljena”, dodao je on.

Na pitanje da li bi pojedini političari iz naše zemlje mogli puškom braniti domovinu po “modelu” pojedinih političara iz Ukrajine, konkretno predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović koji je prošle godine izjavio da bi “u slučaju rata bio spreman stati ispred svoga naroda”, Hodžić odgovara da “duboko vjeruje da bi lider SDA stao ispred svoga naroda”.

“Zajedno smo stajali 1992. godine, tada smo bili mladići, a sada bi branili u svim kapacitetima Bosnu i Hercegovinu”, rekao je naš sagovornik.

Na pitanje šta je sa ostalim političarima kaže da će se svako izjasniti ponaosob, te da se ovdje radi o domoljublju i patriotizmu.

“Mi nemamo rezervne domovine, nemamo mjesta nigdje na svijetu otići, nemamo čak ni prijatelja nigdje u svijetu da bi nas primili kao što primaju Ukrajince. Hvala Bogu, mi nemamo tih kalkulacija, mi imamo samo Bosnu i Hercegovinu i nju ćemo braniti svim kapacitetima”, zaključio je Harun Hodžić u razgovoru za Source.ba portal.

BiH

Konaković: Ne znam šta nam donose ultimatumi, apelujem na Dodika da to ne radi

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obratio se danas medijima nakon održane sjednice Vijeća ministara BiH.

Konaković je govorio o putu BiH ka Evropskoj uniji, ali i odnosu sa predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a, Miloradom Dodikom.

Između ostalog, Konaković je istaknuo kako je bilo materijala koji su prohodni, iako su prisutne tenzije na političkoj sceni.

“S obzirom na to koliko smo posvađani ovih dana, sjednica je bila korektna. Usvojili smo oko 20 materijala. Uistinu je bilo dosta bitnih materijala koji su prohodni. Iskren da budem ne znam šta nam svima donose uslovljavanje i ultimatumi. Mislili smo da toga neće dolaziti. Došli smo do vode. Pred nama su milijarde maraka i eura pomoći BiH na evropskom putu. Očekuje se od nas da taj novac zaslužimo i onda da taj novac na kraju koristi građanima BiH. Bojim se da će nas ovakvi ultimatumi udaljiti tamo gdje smo nekada davno bili, ali i od boljeg života građana BiH. Apelujem da te stvari više političari ne rade, ni Milorad Dodik”, kazao je Konaković.

Dodao je da je i jedan od zakona koji je stopiran i njegov zakon o vanjskim poslovima.

“Taj zakon o sudovima bio bi ocijenjen kao veliki iskorak BiH. Imamo moj zakon o vanjskim poslovima koji nije prošao na Predstavničkom domu. Argumenti ne stoji. Mi ćemo biti uporni, a oni koji obustavljaju morat će objasniti zbog čega to rade”. 

Na pitanje novinarke N1 da li je imao privatno komunikaciju sa Miloradom Dodikom, Konaković je rekao:

“On je prestao komunicirati sa mnom onako kako smo ranije to radili i mislim da je i u tome problem. Ja zagovaram takvu vrstu razgovora. Išao sam u Banjalaku i trpio kritike. I opet bih i opet ću. Kod njega ima i taj problem da je neinformisan. Mislim da nam nedostaje komunikacije. Ja sam čovjek komunikacije i reagujem kada bude pretjerano kritika. To neću dozovoliti ni prema meni ni prema BiH”, kazao je Konaković.

Na kraju svog obraćanja je istaknuo kako sve ove političke tenzije nas zaustavljaju u bitnim procesima.

“Ubrzo ćete dobiti informacije za novih šest milijarda eura za prostor Zapadnog Balkana u naredne tri godine. Svaka akcija koja nas udaljavaod ovog, Evropa je napokon shvatila da treba da budemo dio tog prostora i onda sada bi se trebali zatvarati prema tome. To bi bila historijska pogreška”, kazao je Elmedin Konaković.

Nastavi čitati

BiH

Košarac urlao na press-konferenciji: Dodik nešto ne razumije? Ma nemoj! Pustite mi više te sarajevske žvake

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) danas je pokušao opravdati blokadu koju provodi njegova stranka.

“Niko ne bježi od 14 prioriteta. Mi smo rekli da hoćemo u paketu. Parneri iz Federacije nisu smjeli da kažu šta hoće. Ostajemo pri tome, a priortet su strane sudije”, rekao je Košarac.

Na pokušaj novinara da mu postave pitanje, Košarac je kazao da neće da polemiše.

“Za mene je obavezujući stav NSRS”, naveo je on te novinarima koji su postavili pitanje rekao ‘polako, polako… ovo je moj stav’.

Onda je saslušao pitanje koje je glasilo zašto se ne radi ono što se dogovorilo, a ono oko čega nema dogovora da se ostavi po strani.

“Radne grupe su formirane oko tih pitanja. Poslali smo prijedloge. Davno. Mi tražimo da se riješi Ustavni sud. Samo to. Ovdje nam se čini da nemamo partnere koji imaju suverenitet za donošenje odluka. Mi iz RS imamo. Mi dostavljamo svoje mišljenje kroz NSRS. Čini mi se da partneri iz FBiH nemaju taj suverenitet i to je problem”, naveo je Košarac.

Na pitanje zašto radna grupa nije dostavila finalni dokument koji se tiče pravosuđa, Košarac je rekao da tog dokumenta nema.

Uz konstataciju da se to ne može uraditi za dva mjeseca, Košarac je rekao:

“Neću da ulazim u to je li realno ili nije. Ništa mi ne blokiramo. Je li Vijeće ministara donosilo odluke? Jeste. Mi tražimo suverene partnere, čini mi se da odluke za njih donosi američki ambasador i da bez njega ne smiju ništa. Čini mi se da postoje takvi politički potezi, imamo nelegitimnog visokog predstavnika. Od njega prave neku veličinu. Ne utvrđuju građani legitimitet, nego UN. Znamo šta su te institucije rekle. Nema blokada”, rekao je Košarac.

Onda se osvrnuo i na izjavu Elmedina Konakovića da Dodik ne razumije trenutak u kojem se BiH nalazi. To je Košarca očito iznerviralo.

“Da ja vas pitam nešto ko je prvi dostavio plan deeskalacije? SNSD, pa HDZ. A onda se u Sarajevu razvija priča da neko nešto uslovljava, da neko nešto ne razumije. Čuo sam konstataciju da Milorad Dodik ne što ne razumije? Koliko Srba ima u Ministarstvu vanjskih poslova? Pustite mi više te sarajevske žvake, svako dobro”, rekao je Košarac i otišao.

Nastavi čitati

BiH

Kokanovićevo opravdanje za ubistvo inspektora: “Kobne noći bio je pijan i drogiran”

Nikola Kokanović koji je osumnjičen za ubistvo policijskog inspektora Nenada Markovića (38) na šokantan način pokušao je se opravdati tokom saslušanja, saznaje Srpskainfo.

Podsjetimo, Kokanović je u nedelju uveče sa dva hica ubio Markovića ispred noćnog kluba „Džil“ u centru Bijeljine.

Kokanović je sin Zorana Kokanovića poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Srpskainfo otkriva šta je Kokanović izjavio tokom kriminalističke obrade u policiji.

“Tokom kobne noći on je bio pijan i drogiran, pa je tokom ispitivanja u policiji tvrdio da se ničega ne sjeća. Policajcima je ispričao da se ne sjeća ni motiva ni ubistva inspektora Markovića.” rekao je izvor.

Međutim, kako kaže izvor, inspektori baš i nisu povjerovali u njegovu priču.

“Puno tu stvari pokazuje da je teško da je to istina. Pošto je on nakon ubistva pobjegao, odbacio oružje i slično. Sve to biće provjereno u narednom periodu!” kaže sagovornik. Prema njegovim riječima, sumnja se da ipak postoji neka pozadina u ovom ubistvu.

“Ima tu još puno posla”

“Za sada postoje informacije da se ne radi o nekoj kafanskoj ili pijanskoj tuči. Ima tu još puno posla, mnoge stvari se trebaju provjeriti. Takođe, utvrđuje se i da li je Marković ubijen zbog svog posla.”

Marković u nedelju bio dežurni. Radio je drugu smjenu i prije zločina je zajedno sa kolegom bio na jednom uviđaju u Bijeljini.

S druge strane, Kokanović je ranije tog dana iz Brčkog došao u Bijeljinu jer je, kako se saznaje, suprugu dovezao da se porodi u Bolnici ”Sveti Vračevi”.

– Marković je po završetku posla otišao na piće u ”Džil” i tu ga je dovezao kolega. Sjedio je za šankom nekih pola sata. U međuvremenu, u noćni klub je ušao Kokanović sa društvom. Nisu se tu dugo zadržali. U klubu su bili svega pet minuta i za to vrijeme Kokanović i Marković nisu imali nikakav sukob, ni verbalni ni fizički – kaže izvor iz policije.

Kokanović je prvi izašao iz kluba, a u trenutku dok je Marković izlazio Kokanović je zapucao ka njemu. Pucao mu je u prsa i Marković je zadobio ustrelnu i prostrelnu ranu grudnog koša, od kojih je preminuo.

Nastavi čitati

Najčitanije