Davor Božinović

BiH je u interesu da migranti prijeđu hrvatsku granicu

0 Komentar

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović ocijenio je danas na sjednici saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da Evropa nije spremna za novi val migranata, a odbacio je navode da hrvatska policija obavlja prljavi posao za Evropsku uniju.

“Brojne analize domaćih i međunarodnih institucija upozoravaju na mogućnost dolaska većeg broja migranata kao rezultat situacije u Afganistanu. Europa se za to mora pripremiti, međutim valja otvoreno reći da Europska unija za to nije u potpunosti spremna”, kazao je Božinović dodajući da Hrvatska učestalo ukazuje na tu mogućnost.

Božnović je, na sjednici odbora posvećenoj odvraćanju migranata tzv. pushbackovima, pojasnio da bi u slučaju novog migrantskog vala pao ogroman teret na leđa Hrvatske koju bi se za nekoliko mjeseci moglo upitati šta je poduzela da veliki broj migranata ne prolazi kroz njenu teritoriju, a što bi dovelo u pitanje hrvatsku sposobnost čuvanja vanjskih granica EU.

Govoreći o stanju na granicama, Božinović je ustvrdio da migranti, unatoč svemu što se poduzima, mogu proći na više od hiljadu kilometara hrvatske granice o čemu, ističe, svjedoče i prijave građana o upadima u njihove vikendice i privredne objekte. Ti prelasci, dodao je, nisu slučajni ni lišeni rizika za migrante, lokalno stanovništvo i policajce na granicama.

Božinović je istakao da je riječ o sigurnosnom izazovu protiv organiziranog kriminala koji se ne smije podcijeniti, a o čemu govori dosad 4.000 uhapšenih krijumčara ljudi. Ukazao je i da Ministarstvo unutrašnjih poslova bilježi povećani broj zahtjeva za azilom, ali da je MUP nerijetko suočen s optužbama da onemogućava pristup azilu.

“Činjenica je da niko od tih ljudi ne dolazi na službene granične prijelaze s pričom da im je potrebna međunarodna zaštita jer znaju da ne udovoljavaju kriterijima za tu pomoć ili ne žele ući u proceduru za azil jer riskiraju vraćanje iz zemalja EU koje su njihov krajnji cilj”, pojasnio je Božinović dodajući da 80 posto onih koji su predali zahtjev za azilom u Hrvatskoj ne čekaju ishod tog postupka, već ”jednostavno nestanu”.

Pritom migranti, nadodao je ministar, odlaze u druge zemlje, a i to ne mogu napraviti na legalan način bez pomoći organiziranih krijumčarskih grupa za koje je ocijenio da zarađuju na nevoljama drugih ljudi.

“S druge strane ne postoji način zadržati nekoga ko tu ne želi ostati pa na taj način nastaju sekundarne migracije koje brinu članice EU koje nisu na vanjskim granicama, ali jesu ciljana destinacija migranata”, istaknuo je.

Božinović je odbacio tezu iz javnog prostora da Hrvatska ispunjava zahtjeve i obavlja prljave poslove za EU i nadodao da migranti koji žele doći do Austrije ili Njemačke u svakom slučaju moraju proći kroz Hrvatsku bila ona članica EU ili ne.

Govoreći o konkretnom slučaju snimka na kojoj trojica policajaca učestvuju u nasilju nad migrantima na granici s BiH, ministar je rekao da postoji spremnost i obaveza sistema da se istraže svi slični slučajevi u što, smatra, treba uključiti Državno odvjetništvo RH, Ured pravobraniteljice i mehanizme neovisnog nadzora.

“Kao ministar inzistiram, a glavni ravnatelj policije provodi, na poštivanju međunarodnih humanitarnih normi, propisa i konvencija, ali i zaštiti granice. Hrvatska je prošla dva najkompliciranija testa spremnosti i zakonitosti rada naše granične i policije općenito. Prošli smo najrigorozniji proces evaluacije za ulazak u Schengen, ali smo istovremeno prošli evaluacijski proces kakav nije prošla ni jedna druga država, a riječ je o programu izuzeća od viza sa SAD-om koji će biti standardi za svaku buduću članicu Schengena ili pristupnicu programa izuzeća od američkih viza”, zaključio je Božinović pozvavši članove odbora da najavljeno ili nenajavljeno dođu na teren kako bi dobili uvid u rad policije.

Božinović je naglasio da interesi država nisu isti.

”BiH je u interesu da migranti čim prije prođu granicu i uđu u Hrvatsku, a naš je interes da sprečavamo ilegalne prelaske granica”, pojasnio je ministar.

raport

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina