USK

Bihać kao geto: Novi migranti stižu, a Krajišnici se osjećaju iskorištenim

Nijedan grad u BiH ne želi dati lokaciju za migrantski kamp, bojeći se da će ga stići sudbina Bihaća čiji je gradonačelnik takvu odluku jedini donio na svoju ruku

U Krajini je kulminirala migrantska kriza, hiljade novih izbjeglica i migranata pristižu na dnevnoj bazi. Oni završavaju gdje god se spuste, jer je svih pet privremenih kampova u USK-u odavno prebukirano. Problemi i incidenti su svakodnevni, lokalno stanovništvo više nema strpljenja i očekuje konkretne poteze vlasti.

Bihać kao geto

Poslanik u kantonalnoj Skupštini iz Pomaka, bivši načelnik Bužima i bivši ministar finansija USK-a Zikrija Duraković kaže da je sjednica kolegija zakazana za četvrtak, te da bi se do kraja mjeseca trebala održati i sjednica Skupštine, gdje će opet biti riječi o migrantima.

– Svi su ovdje nezadovoljni odnosom viših nivoa vlasti spram USK-a, a sam Kanton ovaj problem sa migracijama nikada neće moći riješiti. Potrebna nam je ta lokacija za smještaj migranata van urbanih zona i pogotovo van kantona kako bi se izvršila njihova disperzija. U ovom momentu nikome nije stalo da pomogne migrantima ili građanima USK-a i bojim se da će tako biti sve dok se ne formira vlast u BiH na svim nivoima, kaže Duraković.

Ukoliko u dogledno vrijeme i dođe do formiranja vlasti, nije isključeno da će jedina akcija koju će Krajišnici vidjeti biti ona rušenja kantonalne vlasti, u kojoj nema partnera sa državnog nivoa, u prvom redu SDA.

U Krajini i dalje čekaju iako nema nikakvih naznaka o provedbi briselskih zaključaka. Kladuščanin u Parlamentu Federacije BiH Mirvet Beganović smatra da je od Krajine od početka napravljen geto, zona bezakonja na ivici razuma.

NOVI MIGRANTI SVAKODNEVNO PRISTIŽU U KRAJINU

– Mislim da je osnovni problem to što je dopušteno da se stvori ambijent kakvog nema nigdje u svijetu, da se osobe bez identiteta i dokumenata slobodno kreću po kantonu i državi, ističe Beganović.

Tako se u Krajini sada svi kaju zbog svojih prvih koraka i načina kako su se odnosili spram krize. Bosanski Petrovac, Doboj-Istok, Tuzla, Sarajevo, svi su oni u određenom momentu jasno i glasno odbili mogućnost da budu prihvatna lokacija za migrante, taj prijedlog odbili su svi osim Bihaća. Zastupnica SDP-a u Skupštini USK-a Fatka Kulenović smatra da je iskorištena ta dobrota koju je njen grad iskazao.

– Najveća greška je napravljena u početku, kada je odluke o prihvatanju i smještaju migranata gradonačelnik Šuhret Fazlić odobrio sam bez saglasnosti Vijeća, pa je sve onda izmaklo kontroli. Nikako nije trebalo doći do smještanja migranata u urbanom dijelu grada. Ja jesam za to da im se pomogne, ali nikako na način da se zanemare naši građani i njihovo pravo na normalan život. Jedna greška, rješavanje problema privremeno i to na takav način, samo je problem usložnjavala. Pa, vidimo kako se drugi gradovi i općine opiru smještanju migranata kod njih. Zar smo samo mi u Bihaću humani? Ali, nije to, nego su svi vidjeli na našem primjeru šta biva kasnije i šta se sad radi, pa su migranti bili i ostali samo “naši” u Bihaću, govori nam Kulenović.

Ona podsjeća da zaključak o zatvaranju Bire i Mirala, koji su donijele lokalne i kantonalne vlasti, nije ispoštovan te da je istekao u julu. Također, bliži se i septembar, a nema naznake da će ijedan zaključak Evropske komisije iz Bruxellesa biti ispoštovan. Ipak, Krajišnici neće odustati.

Kapaciteta nema

– Moramo ponovo vršiti pritisak na Ministarstvo sigurnosti i Službu za strance da se nađe nova lokacija, prije zime svakako. Pa, zar ona mora biti na kraju u Bihaću i USK-u? Kapaciteta za smještaj preko zime u gradu Bihaću nema, pogotovo jer ne znamo koliko će ih do zime tek doći iz pravca Sarajeva i Tuzle. Interesantno je da, kad se napravi neki mali korak u pozitivnom pravcu, nedugo potom opet sve stane i mi ponovo stičemo dojam kako su migranti samo naš problem. To ne možemo dopustiti, moramo konstantno i još jače tražiti rješenja i intenzivirati pritisak na nadležne, poručuje Kulenović.

A nadležni su na godišnjim odmorima i zasad ne postoji recept po kojem bi ih Krajišnici mogli nasekirati.

oslobodjenje

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close