USK

Bihać: U Srbiji i RS i danas postoji koncenzus negiranja i poricanja genocida

Na komemorativnoj sjednici povodom 11. jula i sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici iz Bihaća je danas poručeno da ovaj datum mora ostati u pamćenju svih naroda i građana koji žive u BiH i regionu

Danas je u Gradskoj vijećnici Bihaća održana komemorativna sjednica povodom 11. jula i sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Davor Župa poručio je da ovaj datum mora ostati u pamćenju svih naroda i građana koji žive u BiH i regionu.

– Obilježavanje 11. jula ima svrhu i upozorenja mladim generacijama na to šta se može dogoditi ukoliko se na vrijeme ne ukazuje i ne bori protiv zla koje ljudskoj vrsti nije strano. Zlo treba onemogućiti prije nego njegovi vinovnici ne počine ovakav zločin, zločin kojeg su nanjeli ne samo nama nego i svom narodu i cijelom čovječanstvu. Potrebno je zalagati se za dobro, pravdu, poštenje, čast i moralnost, te treba uvijek dati podršku onima koji se bore protiv zla, kazao je predsjedavajući Župa.

Tokom komemoracije prikazan je film o Srebrenici autorice Melite Mujadžić, a profesor doktor Mujo Begić održao je istorijski čas o Srebrenici.

– Tog dana istrebljene su tri generacije muškaraca. Genocid je počinjen pred očima svjetske javnosti i međunarodnih snaga koje su imale obnavezu zaštititi demilaliziranu zonu. U Srbiji i RS i danas postoji koncenzus negiranja i poricanja genocida, i to mnogo poslije nakon što su sakrivana tjela, prekopavane gorbnice. Tako se prenosi emocionalni teret na naredne generacije, kazao je profesor Mujo Begić

oslobodjenje

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close