Connect with us

USK

Bišćanka Amra Šabić El-Rayess pokreće platformu za umrežavanja bh. dijaspore BiHUnited

Profesorica prestižnog Univerziteta Columbia u New Yorku Amra Šabić El-Rayess,pokreće platformu za umrežavanje bosanskohercegovačke dijaspore BiHUnited.

Cilj joj je okupiti organizacije i pojedince koji se zalažu za animaciju i harmonizaciju aktivnosti za građansku, multietničku, suverenu, nezavisnu, funkcionalnu, modernu, mirnu, pravnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi građani imati jednaka prava.

BiHUnited je, kako je saopćeno, nezavisna, neprofitna platforma i nije povezana s političkim strankama, niti podržava političke kandidate.

“Bh. dijaspora je u proteklom periodu stasala u ozbiljnu i kompetentnu intelektualnu snagu, koja može i želi konkretno pomoći ekonomskom, akademskom, kulturnom i društvenom razvoju Bosne i Hercegovine, a posljednja dešavanja i napadi na Bosnu i Hercegovinu i na individualna prava svakog njenog građanina i građanke su probudili kako bh. dijasporu, tako i prijatelje Bosne i Hercegovine, koji su se sada ozbiljno angažovali na očuvanju mira, ne samo u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, nego i šire”, istakla je predsjednica BiHUniteda Amra Šabić-El-Rayess.

Kako je istakla, BiHUnited ne zamjenjuje rad drugih organizacija bh. dijaspore, koje marljivo rade širom svijeta, već ima namjeru dodatno ih povezati i potaknuti jaču saradnju među njima i time pretočiti sve individualne napore u jednu kolektivnu, globalnu i pozitivnu silu.

BiHUnited se isključivo bavi, kako je naglašeno, jačanjem kolektivne svijesti i edukacijom članova dijaspore, kao i drugih zajednica da bi se očuvao mir i izgradila prosperitetna Bosna i Hercegovina.

“BiHUnited će raditi na promociji bh. multikulturalnosti, na tom velikom bogatstvu koje proizlazi iz svih naših različitosti te se zalagati za prosperitetnu, nedjeljivu i građansku Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije i etničke mržnje. Jedan od ciljeva organizacije je i edukacija i promocija kulture sjećanja te suprotstavljanje pokušajima negiranja ili umanjenja razmjera zločina i kvalifikacije genocida”, poručili su iz BiHUniteda.

Svi članovi bh. dijaspore, koji žele dati svoj doprinos razvoju jače i bolje Bosne i Hercegovine, mogu se priključiti ovoj platformi na zvaničnoj stranici BiHUniteda.

klix

USK

Grmljavinsko nevrijeme pogodilo Bihać, pogledajte trenutak udara groma

Grmljavinsko nevrijeme pogodilo je Bihać u poslijepodnevnim satima, a snimak na kojem je prikazan trenutak udara groma širi se društvenim mrežama.

Temperatura zraka u Bihaću prelazi 20 stepeni Celzija, a grmljavinsko nevrijeme praćeno kratkotrajnim pljuskovima zadržat će se i u narednim danima.

Podsjećamo, obilne padavine u maju uzrokovale su poplave zbog kojih je Bihać proglasio stanje prirodne nesreće.Stabilizacija vremenskih prilika u BiH, prema riječima meteorologa, ne očekuje se u prvoj polovini juna. Oblačno i kišno vrijeme s temperaturama koje će ići i do 27 stepeni Celzija očekuje nas i u narednom periodu.

VIDEO OVDJE

Nastavi čitati

USK

Lovci u Bosanskom Petrovcu pronašli leš u fazi raspadanja

Leš za sada nepoznatog muškarca u poodmakloj fazi raspadanja pronašli su lovci na području općine Bosanski Petrovac.

Pretpostavlja se da je uzrok smrti napad divljih životinja.

Prema riječima mještana, vrlo vjerovatno da je riječ o migrantskoj populaciji s obzirom da nadležne službe i javnost nisu upoznati o tome da je neko od mještana nestao i za kojim se traga.

Tijelo su pronašli lovci dok su se kretali šumom.

Kako saznajemo od nadležnih organa, naložena je obdukcija tijela.

Nastavi čitati

USK

Novi detalji o ubistvu Asmira Halilagića u Velikoj Kladuši: Dvije osobe na ispitivanju

Asmir Halilagić ubijen je u pucnjavi koja se dogodila 04. juna ove godine u Velikoj Kladuši kada ga je upucao Izet Grahović.

Kako je portal „Avaza“ ranije objavio, pucnjava se desila u blizini jednog kafića.

– U vezi sa događajem koji se desio dana 04.06.2023. godine oko 21:30 sati u Velikoj Kladuši kojom prilikom je usmrćeno lice incijala H.A., lišena su slobode dva lica inicijala G.I. i G.J. nad kojima se provodi kriminalistička obrada – rečeno je za portal „Avaza“ iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Najčitanije