Connect with us

BiH

Bivši Tuđmanov obavještajac: Ambasada SAD-a i Schmidt trebaju silom izmijeniti Izborni zakon

Nekadašnji stožerni brigadir Hrvatske vojske, general bojnik Hrvatskog vijeća obrane, osnivač Sigurnosno informativne službe HVO-a i historičar Ivo Lučić komentarisao je političku situaciju u Bosni i Hercegovini te pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona.

U autorskom tekstu za hrvatski Globus on je kazao da je danas u pitanje doveden hrvatski politički subjektivitet u BiH, koji je, kako je istakao ugrožen nasilnim protivustavnim akcijama “bošnjačko-muslimanskih nacionalista, islamista i unitarista”.

Dodao je da Bošnjaci žele izbaciti Hrvate iz zakonodavne, izvršne i sudske vlasti na svim nivoima.

“Ako bi se poslije slijedećih izbora, aktivnošću unitarista te pristankom i neaktivnošću visokog predstavnika i ‘međunarodne zajednice’ to i dogodilo, Federacija BiH postala bi bošnjački, muslimanski entitet. Tada bi BiH prestala u ustavnom i političkom smislu biti država dva entiteta i tri naroda i postala bi država dva entiteta i dva naroda”, napisao je Lučić.

Istakao je da bi Hrvati u tom slučaju bili izgurani na periferiju, u kantona i općine koje kontrolišu.

“Sarajevo više ne bi bilo glavni grad nego neprijateljska čaršija (kao nekada Beograd) koja bi efektivno kontrolisala najviše trećinu BiH. Time bi se Hrvati po prvi put u savremenoj historiji posljedično i definitivno okrenuli protiv Bosne i Hercegovine, baš kao i nekada protiv Jugoslavije”, smatra Lučić.

U nastavku je rekao da u takvoj situaciji nijedna hrvatska stranka ne bi bih nazivala svojom domovinom, već samo “tamnicom naroda”.

“Svako bi trebao znati da vlast bez Hrvata u BiH neće biti i vlast nad Hrvatima! Ako ne dođe do povrata ustavnog stanja, onda Ustav neće vrijediti ni za koga. Onima koji imaju presudan utjecaj na budućnost BiH trebalo bi biti jasno da je dosta”, rekao je Lučić.

Prvenstveno se obraćajući američkoj ambasadi i visokom predstavniku rekao je da ne bi smjeli biti “šokirani i zgroženi” ako dođe do dramatičnog produbljivanja ustavno-političke krize.

“Zato bi gospoda iz američkog i drugih ambasada, a posebno gospodin visoki predstavnik, morali promijeniti silom nametnuti neustavni Izborni zakon i vratiti stanje ustavnosti”, rekao je Lučić.

Kazao je da bi to bilo urađeno za dobrobit Bosne i Hercegovine, svih njenih naroda i građana.

“Ako to visoki predstavnik i ostala gospoda i ne učine, Hrvati neće biti šokirani niti će biti zgroženi, znat će da su Izetbegović, njegova braća i saveznici s njima ‘radili’. Neće Hrvati ni otići tamo gdje ih Bakir Izetbegović u svojim govorima šalje, ostat će u svome zavičaju, bez obzira na neprijateljsku državu, nije im prva. Bit će prisiljeni, po uzoru na Bošnjake, prebrojavati se i čekati promjenu odnosa snaga na međunarodnoj sceni”, zaključio je Lučić.

klix

BiH

Užas u BiH: Radnik na parkingu brutalno pretukao mladu doktoricu (FOTO)

Mlada doktorica D.V. (puno ime poznato redakciji) brutalno je fizički napadnuta prošle sedmice, u četvrtak, na parkingu u naselju Dobrinja 5 u Sarajevu.

Kako nam je ispričala, nju je te večeri fizički napao radnik parkinga nakon što je primijetila da je njen automobil izgreban i pitala ga zna li ko je to uradio.

„Prošlog četvrtka oko 9 sati uvečer u povratku iz supermarketa vidjela sam da mi je auto zaparano s obje strane u prednjem dijelu. Pitala sam tog čovjeka koji radi u kućici na parkingu, znam samo da se zove Midhat, zna li on šta se desilo. On je prišao, unio mi se u lice i rekao mi da ja uvijek pravim neke probleme. Rekla sam mu da se odmakne od mene, a onda me udario pesnicom u lice. U strahu sam se zaključala u automobil i čekala da stigne policija“, priča D.V. za Slobodnu Bosnu.

 

Kako kaže, policajci koji su došli na mjesto događaja su je te večeri odveli kući dok je još bila u šoku od traume koju je doživjela. Dan kasnije, u petak ujutro je otišla u Hitnu pomoć, a tek tada je shvatila stvarnu težinu svojih povreda.

„Iz Hitne su me odmah poslali u Opću bolnicu. Oko mi je bilo potpuno crno i krvavo, imam brojne podlive, velike hematome na čelu, povrijeđen mi je i vratni dio kičme, stavili su mi šanc… Tog dana povratila sam 11 puta, pa su me iz Opće bolnice poslali na KUM na Koševu, a onda i kod oftalmologa gdje su gledali da li mi je oštećeno oko. U bolnici su mi rekli da ne smijem ostajati sama u kući zbog mogućeg potresa mozga“, kaže ova doktorica.

Nalaz neurologa nakon napada 

Dodaje da se od pretrpljene traume i straha uopće ne sjeća da li je zadobila jedan ili više udaraca. Zbog težine povreda, ljekari sumnjaju da ih je moglo biti i više.

„Tresla sam se i plakala, moje kolege ljekari nisu mogli vjerovati kada su vidjeli kakav je stepen povreda i kako mi lice izgleda. Trenutno boravim kod tetke ali jučer sam morala otići do svog stana. Tog čovjeka sam opet vidjela, bio je u kućici na parkingu, na svom radnom mjestu. Kada me je ugledao, izašao je i počeo hodati oko mene. Voljela bih barem da sud donese zabranu prilaska i da ga premjeste na neku drugu lokaciju“, prestrašeno govori naša sagovornica.

Cijeli slučaj je prijavljen policiji, a istraga je u toku.

Nastavi čitati

BiH

Nešić obišao Kazane, pa govorio o “neviđenoj sramoti i podvali”: „Zvjerski su ubijeni samo zato što su Srbi”

On navodi da je neviđena sramota i podvala da na spomeniku stradalnicima ne piše da su Srbi, te i da Grad Sarajevo danas saopštava da je oskrnavljen spomenik ‘stradalim građanima’

Ministar Nešić obišao Kazane – Hitno otkriti i procesuirati počinioce gnusnog zlodjela

Ministar bezbjednosti Nenad Nešić obišao je Kazane i zatražio od federalne policije i tužilaštva da hitno otkriju i procesuiraju počinioce gnusnog noćšnjeg zlodjela.

„Sramotni, prijeteći grafit, zlodjelo je nad nevinim dušama, ali i stravična prijetnja malom broju preostalih sarajevskih Srba koji žive u tom gradu. Ovakvo zlodjela ne smije proći bez najoštrije kazne. Mrtvi moraju imati smiraj, a živi biti bezbjedni“, kazao je Nešić.

On navodi da je neviđena sramota i podvala da na spomeniku stradalnicima ne piše da su Srbi, te i da Grad Sarajevo danas saopštava da je oskrnavljen spomenik ‘stradalim građanima’.

„Zvjerski su ubijeni samo zato što su Srbi. Spomenik je noćas oskrnavljen jer su žrtve Srbi. I to je uradio neko u kome živi zločinac Caco, koji je sahranjen kao heroj.

Noćas je upućena poruka da postoje ljudi koji su spremni ubijati civile samo zato što su Srbi. Sijanje straha i mržnje, ne smije proći nekažnjeno. Vrijeme je da postanemo normalno društvo koje će se prema svim žrtvama odnositi sa istim pijetetom. Neka je vječni smiraj svim mučenicima’, poručio ke Nešić.

Nastavi čitati

BiH

Kad počinje zimsko računanje vremena

Iako je Evropska unija još prije nekoliko godina najavljivala da će ukinuti ljetnje i zimsko računanje vremena i usvojiti jedinstveno, to se još nije dogodilo.

U Evropi se, pa tako i u Bosni i Hercegovini, ljetnje računjanje vremena se ove godine završava 29. oktobra, što znači da ćemo u noći između 28. i 29. oktobra, u 3 sata ujutro, kazaljke sata pomjeriti jedan sat unazad, to jest na 2 sata ujutro.

Još se ne zna kada će EU konačno ukinuti pomjeranje sata, ali je u susjednoj Hrvatskoj koja je članica Unije, primjera radi, uredba o ljetnjem i zimskom računanju vremena na snazi do kraja 2026. godine.

 

Nastavi čitati

Najčitanije