Bolesti srca su bolesti koje uništavaju čovjekov iman (vjerovanje)

0 Komentar
Bolesti srca su bolesti koji uništavaju čovjekov iman (vjerovanje), a njegova dobra djela koja je uradio nekad, brišu se kao napisano spužvom. Ne zna se koja je gora, da li je to zavidnost, zloba, oholost, mržnja, rija (činjenje djela zbog nekog drugog) i druge bolesti. Ono što je zanimljivo, jeste da se haman pa svaka od tih bolesti može prepoznati na licu osobe i preko njegovog ponašanja.
Zato je ibn Mesud, r.a., znao da kaže:”Zaista ono što nosi čovjekovo srce od zla, pokaže se na njegovom licu, kad tad, a sve što nosi čovjekovo srce od dobra, isto tako odrazi se na njegovom licu.” Spominje se da je poznati učenjak i muhadis Jahja ibn Mein, rhm., imao sposbnost da preko čovjekova lica prepozna o kakvoj se osobi radi, da li je lažljivac, zavidnik ili je iskrena i dobra osoba.
Crte i izražaji lica mnogo govore o osobi, posebno kad je upoznate a onda njeno lice postaje ogledalo njenog srca i stanja u srcu.
Da bi lice bilo lijepo, čisto i da bi odisalo dobrotom, potrebno je i da srce bude takvo. Ako se slučajno srce počne da prlja, najbolji način čišćenja srca a istovremeno i lica, jeste ISTIGFAR. Činjenje istigfara je najbolji način da se srca očisti od bolesti koje mogu da ga zahvate.
Lice puno govori, pa zato KAD JE POSLANIK, SAVS DOLAZIO U ARAPSKA PLEMENA, I KAD BI GA LJUDI PRVI PUT UGLEDAJ, KAZALI BI:”OVO NE MOŽE DA BUDE LICE LAŽLJIVCA!” Zato se potrudimo, da nam srca budu čista od zavidnosti, mržnje, oholosti pa će nam i lica sijati kao puni mjesec.
Prof. islamske vjeronauke, Saudin Cokoja

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina