DijasporaSvijet / Zanimljivosti

Bosanka Leila Agić sa 24 godine ušla u Belgijski parlament

Veliki uspjeh

Bosanka Leila Agić ostvarila je veliki uspjeh na jučerašnjim izborima u Belgiji.

Ova 24-godišnja kandidatkinja belgijske Socijalističke partije (PS) uspjela je ući u Parlament Brisela sa 2.855 osvojenih glasova.

U svim zemljama EU održani su jučer izbori za Evropski parlament, a pored izbora evropskih zastupnika birači u Belgiji isti dan su imali izbore za Belgijski federalni parlament, te tri regionalna parlamenta: Briselski, Valonski i Flandrijski (Bruxelles-capitale, Wallonie i Flandre).

Socijalistička partija je na izborima osvojila najveći broj glasova i sa 11 zastupnika zadržala poziciju najjače političke stranke u Briselskom parlamentu, a među 11 izabranih zastupnika našla se Leila Agić.

“Zahvaljujem se svim biračima koji su svojim glasovima podržali PS i omogućili da ostanemo stranka broj jedan u Briselu. Hvala svima koji su svojim glasovima podržali moju kandidaturu i izabrali me u Parlament, a istovremeno hvala i onima koji nisu, jer će me samo učiniti jačom i motiviranijom da radim još više i bolje”, kazala je za Vijesti.ba iz Brisela nova zastupnica u Briselskom parlamentu.

Agić je dodala kako je još uvijek pod velikim utiskom i nije ni svjesna kakav je uspjeh postigla.

Leila Agić je bila treća žena po redu na izbornoj listi, sedma ukupno, a treba istaći i da je bila najmlađa kandidatkinja na listi. Ispred nje na listi bili su samo aktuelni ministri. Agić je svojim angažmanom dobila poziciju ispred aktuelnih zastupnika u Briselu koji su izabrani na zadnjim regionalnim izborima 2014. godine.

Podsjećamo, Leila Agić je u oktobru 2018. godine već ostvarila veliki politički uspjeh na lokalnim izborima kada je sa 663 osvojena pojedinačna glasa uspjela ući kao kandidatkinja Socijalističke partije u Opštinsko vijeće Molenbeeka, jedne od opština glavnog grada Belgije Brisela.

PS je tada u Molenbeeku ostvarila najbolji rezultat osvojivši 31,3 posto glasova, što je toj partiji donijelo 17 mjesta u lokalnom vijeću.

Porodica Leile Agić doselila je u Molenbeek 1994. godine, gdje i danas žive. Agić trenutno studira Političke nauke na Univerzitetu u Briselu gdje bi uskoro trebala magistrirati.

Politikom se počela baviti kao 16-godišnjakinja kada je radila zajedno s bivšom kandidatkinjom za predsjednicu Francuske Segolene Royal.

Trenutno obavlja funkciju predsjednice mladih Socijalističke partije (PS).

(Vijesti.ba)

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close