BOSANSKA KRUPA: 80 HILJADA MARAKA ZA POSTOJEĆE PRIVREDNIKE I SAMOZAPOŠLJAVANJE

U bosanskokrupskom Centru za podršku poduzetništvu, jučer su potpisani ugovori o dodjeli poticaja za podršku poslodavcima i samozapošljavanju.

Šest postojećih privrednika i jedan projekat zapošljavanja, dobio je podršku vrijednu 80 hiljada maraka.

Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava Općina Bosanska Krupa raspisala je krajem novembra prošle godine a u okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG). Podršku je dobilo 6 postojećih privrednika i jedan projekat samozapošljavanja.

Poticaji od skoro 80 hiljada maraka  namijenjeni su za tehnološko unapređenje i povećanje proizvodnih kapaciteta postojećih privrednih subjekata, kroz nabavku nove opreme, mašina i alata, te za pokretanje vlastitog biznisa.

Više od 72 hiljade maraka, osigurano je za podršku postojećim privrednicima u unapređenju proizvodnih kapaciteta, a skoro 5 hiljada  za podršku u pokretanju vlastitog biznisa.

Za dobijanje poticaja neophodno je bilo i finansijsko učešće aplikanta, najmanje 20 posto od ukupne vrijednosti projekta s kojim aplicira.

Poticajna sredstva, u najvišem iznosu, po 15 hiljada maraka, dobile su četiri firme. Najveću podršku dobile su proizvodne odnosno prerađivačke djelatnosti, zatim oni sa većim brojem uposlenih, većim izvozom u prošloj godini, većim finansijskim učešćem.

Trgovina je jedina djelatnost u kojoj nije bilo moguće dobiti poticaj.

RTVUSK

Komentariši

%d bloggers like this: