USK

Bosanska Krupa: U industrijskoj zoni “Pilana” proizvodnja se obustavlja

Dok neki od njih, posebno oni izvozno orjentirani, zbog nemogućnosti  plasmana svojih proizvoda na tržišta zemalja najviše pogođenih pandemijom, prekidaju proizvodnju, drugi poslodavci svoje zaposlenike šalju kući na privremeni odmor kako bi zaštitili njihovo zdravlje.

Bosanskokrupski privrednici sa zebnjom i velikom neizvjesnošću očekuju razvoj situacije i strepe za svoju sudbinu. Bosanskokrupska privredna poduzeća čija je jezgra u ovdašnjoj industrijskoj zoni „Pilana“ usljed pandemije koronavirusa i šteta koje trpe zbog ove globalne pošasti a koje će vremenom biti sve veće, zatvaraju sve pogone i radnike šalju kući. Neka, istina još rade, ali ne zadugo. S njima zajedno strahuje i općinski načelnik Armin Halitović, komandant Općinskog štaba Civilne zaštite.   Ne rade i zbog toga što su njihova tržišta zatvorena pa nemaju kome isporučivati svoje proizvode, kaže načelnik i dodaje kako kamioni robu voze i po osam dana što nije ekonomski opravdano. Očekuje kako će u narednih sedam dana, proizvodnja biti u potpunosti obustavljena. Općinska uprava je voljna pomoći ovdašnjim privrednicima kako bi barem ublažili  nastale štete.

  Načelnik dodaje kako će za poticaj privredi iskoristiti prethodno akumulirana sredstva a zajedno s ostalim načelnicima i gradonačelnicima uputio je zahtjev federalnom i kantonalnom premijeru da se općinama i gradovima doznače sredstva od naknade za skloništa. Općina Bosanska Krupa raspolaže sa 400.000 KM osiguranih po ovom osnovu koja bi iskoristili za borbu protiv koronavirusa i suzbijanje posljedica ove bolesti. Općina će nabavkom sjemena pomoći i onima koji na proljeće žele zasijati svoje površine a nikad to do sada nisu činili da i na taj način prevladaju ovu krizu.

rtvusk.ba

Tagovi

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close