ReligijaUncategorized

Božiji poslanik Muhammed a.s. je od malih nogu bio vrijedan radnik

Naš Poslanik, a.s., od malih nogu bio je vrijedan radnik. Nikada nije bježao od društveno korisnog rada, niti je ikada, sjedio (izležavao se), dok su drugi muslimani radili. Uvijek je bio prvi!

Nekoliko primjera!

– Poslanik, a.s., dobar dio svoga djetinjstva (od 8 do 12 godine), bio je pastir, čuvao je tuđu stoku po obrancima Mekke za novac. Tako je zarađivao sebi i amidži, kod kojeg je živio.

– Poslanik, a.s., od 12 godine života, počeo je da izučava trgovački zanat, kod svoga amidže Ebu Taliba, da bi do 25 godine života, postao jedan od najboljih trgovaca u Mekki. Putovao je i trgovao. Trgovinom se bavio sve do početka spuštanja Objave. Inače, njegov otac i dedo su bili trgovci.

– U 35 godini života učestvovao je lično u izgradnji Kabe, noseći cigle i kamenje.

– Lično je učestvovao u izgradnji džamije u Medini. Iako su ga muslimani nagovarali da ne radi, on je odbio. Sa njima je kopao, nosio blato i drugi materijal.

– Lično je učestvovao u kopanju hendeka (kanala), pred samu bitku. Kopao je danima, razbijao stijene a od gladi je vezao kamen za stomak.

– Brinuo se za životinje: čistio im, hranio ih i muzao.

– Bilo kojem muslimanu da je trebala pomoć u izgradnji, kopanju i sl., Poslanik, a.s., je pomogao i pozivao druge da pomognu

Prof. Saudin Cokoja

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close