Božinović o snimci mlaćenja migranata: Zašto bi to bila moja odgovornost? (VIDEO)

0 Komentar

MINISTAR Davor Božinović komentirao je snimke na kojima maskirane osobe, s takozvanim fantomkama, udaraju izbjeglice i nasilno ih usmjeravaju s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine.

“Puno je pitanja”

“Ne mogu konkretno komentirati. Glavni ravnatelj policije je jučer nakon saznanja odredio stručni tim, koji je danas već na terenu i ima zadaću utvrditi što se dogodilo, tko je u tome sudjelovao… Puno je pitanja. Što se tiče ranijih takvih objava, pa i stranih medija, mi smo na svaku reagirali priopćenjem gdje smo iznijeli svoje viđenje onoga što se eventualno dogodilo. Želim reći, i tada i danas i ubuduće da, kad je u pitanju bilo kakva vrsta prekoračenja ovlasti, tome nema mjesta u hrvatskoj policiji. Hrvatska policija uvijek kad ima dokaze, poduzima mjere i sankcionira vlastite pripadnike”, rekao je Božinović za N1 pa nastavio:

“Međutim, ovo je situacija koja nas prati. Hrvatska policija sigurno nije tu prisutna u tolikoj mjeri jer je to naš izbor. Već godinama smo suočeni s migrantskim pritiskom. Znate to i sami. Činjenica je da se u ovom trenutku u EU vodi rasprava o izmjeni zakona koji regulira ovo. I na to smo ukazivali. Mi imamo situaciju da se na migrante primjenjuju pravila donesena 1951. zbog izbjeglica. Europa mora naći održivo rješenje jer hrvatska policija i danas i sinoć štiti granicu od ilegalnih ulazaka.”

Najavio je nove migrantske valove.

“Očekujemo nove migrantske valove i Europa bi morala naći odgovor i prije toga”, kazao je Božinović, dodavši da su granice vanjskih članica najizloženije. Spomenuo je i inicijativu Litve da se dignu fizičke granice.

“Vi znate da mi nismo skloni tome, posebno na granici s Bosnom i Hercegovinom. Nemamo i nećemo imati toleranciju za bilo kakav oblik prekoračenja ovlasti. I u ovom slučaju ćemo napraviti sve da utvrdimo što se dogodilo i onda će se odlučivati o daljnjim koracima.”

O objavljenim snimkama: Zašto bi to bila moja odgovornost?

Na pitanje postoji li jedinica ili operacija pod nazivom Koridor, Božinović je rekao da policija dnevno izvješćuje o svojim aktivnostima.

“Samo ove godine policija je uhitila 668 krijumčara. Vidite o kakvom se tu obimu radi. Hrvatska policija nije angažirana samo na granici nego i na zaustavljanju sumnjivih vozila i ljudi koji u Hrvatskoj borave ilegalno i žele Hrvatsku iskoristiti kao tranziciju prema zemljama EU. Iza toga čvrsto stojim da se sve što se radi, radi u skladu s hrvatskim i međunarodnim zakonima”, rekao je ministar i ponovio da, zbog različitih vrsta prekoračenja ovlasti, Ministarstvo kazni i do 400 svojih pripadnika svake godine.

Na pitanje je li i on odgovoran ako se pokaže da su snimke autentične, odgovorio je protupitanjem: “Zašto bi to bila moja osobna odgovornost?”

Objavljen snimak: Maskirani muškarci s oružjem hrvatske policije tuku migrante i tjeraju u BiH

Index.hr

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina