BiH

Božo Ljubić: “Za propast Aluminija nismo krivi mi nego Federalna vlada”!

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić kazao je kako je za gašenje nekadašnjeg hercegovačkog diva Aluminij Mostar kriva Federalna vlada.

“Svatko može biti samo razočaran ishodom Aluminija i teško je reći bilo što pametno oko toga. Aluminij je bio jako važan za BiH. Devetsto radnika, više tisuća njihovih obitelji je egzistencijalno sada ugroženo. Zdravstveni fond, mirovinski, visoko školstvo, obrazovanje inače, sve su to posljedice koje će osjetiti građani, posebice Hercegovine, gašenjem Aluminija. Želim vjerovati da to nije kraj. Smatram da se u stečajnom postupku može samo osposobiti i nastaviti dio proizvodnje, ali naravno uz strateški dobrog partnera”, kazao je Ljubić.

Na pitanje ko je kriv, Ljubić je odgovorio: “Aluminij je pokrenut, kao što je poznato, investicijom Hrvatske vlade i od tuda i ovo vlasništvo od 12 posto. U međuvremenu se izmijenilo osam garnitura uprava koje su imenovane od strane Federalne vlade. S druge strane, Federalna vlada je vlasnik 44 posto Aluminija i sigurno je najodgovornija bila da se prati poslovanje Aluminija i da se uključe u proces spašavanja kada je bilo vrijeme”.

Ljubić je ponovio tvrdnju da je Federalna vlada isporučivala struju daleko jeftnije ArcelorMittalu, kompaniji koja je u privatnom vlasništvu u Zenici nego Aluminiju koji je u suvlasništvu Vlade FBiH. Tu je tvrdnju dan ranije demantiral uprava Elektroprivede BiH koja tvrdi suprotno: da je struju za Aluminij isporučivana po cijeni od 38 eura a zeničkoj Željezari po cijeni od 42 eura.

“Hrvatska država ima tu najmanje odgovornost. Odgovornost je Federalne vlade jer je većinski vlasnik”, istakao je Ljubić.

“Pojedine snage u BiH nastoje koristeći ovaj problem Aluminija dodatno napraviti jaz između hvrtaskog naroda BiH i hrvatskog političkog vodstva. Problemi Aluminija su nastajali godinama i desetljećima unazad”, poručio je Ljubić.

slobodna bosna

Tagovi

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close