Ženski kutak

BRIGITTE MACRON HRABRO O SVOM BRAKU: RAZLIKA OD 24 GODINA IZMEĐU NAS BILA JE TAKO NEVAŽNA

Medijima, kako francuskim, tako i svjetskim, ime Brigitte Macron sve je samo ne nepoznanica. Francuska prva dama, za koju mnogi smatraju kako upravo ona iz sjene povlači konce i odlučuje o sudbini Francuske umjesto svog supruga, aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona, svojom je životnom pričom izazivala kontroverze otkako se pojavila na društvenoj, ali i političkoj sceni.

– Postoje trenuci u životu u kojima doneseš neke ključne odluke i za mene je to bila jedna od njih. Razlika od 20 godina između nas bila je tako nevažna. Osjećala sam da moram živjeti tu ljubav, biti posve sretna. – izjavila je o svojoj vezi s Macronom.

U kratkim crtama dovoljno je reći da je od supruga starija čak 24 godine, kao i da su se upoznali u vrijeme kada je ona bila učiteljica u srednjoj školi koju je pohađao tada 15-godišnji Emmanuel Macron. U to doba ona je bila u braku, imala djecu, od kojih je njena kći Laurence išla s Macronom u isti razred, a njihova ljubavna veza izazvala je pravu pomutnju. Sve to ponovno je izašlo u javnost kada se Macron odlučio kandidirati za francuskog predsjednika, ali i 2018. godine, kada je svjetlo dana ugledala neautorizirana biografija Brigitte Macron.

Brigitte Trogneuxrođena je 1953. godine u francuskom gradiću Amiensu, u kojem je njena porodica bila poznata po izradi čokolade. Naime oni su vlasnici tvornice čokolade Trogneux, jedne od poznatijih u Francuskoj. Iako su svi bili uvjereni kako će Brigitte krenuti stopama svojih roditelja i posvetiti se porodičnom biznisu, ona je krenula svojim putem. Ono što joj je obilježilo život bila je zasigurno pogibija njene sestre i to dok je bila još tinejdžerka. Te 1961. godine njena starija sestra je poginula u saobraćajnoj nesreći sa svojim suprugom i šestogodišnjom kćerkom, a sve to toliko je navodno uzdrmalo Brigitte Macron i izazvalo joj traumu, zbog koje je oko sebe podigla zid kako bi se zaštitila.

Kada je imala 31 godinu otkrila je svoj poziv, i to sasvim slučajno. Francuska prva dama magistrirala je književnost, prvi posao u protestantskoj školi u središtu Strasbourga dobila je odmah nakon prijave na oglas, a onda je s 39 godina dobila ponudu privatne katoličke srednje škole u rodnom Amiensu, u kojoj je vodila časove glume, a upravo u njoj imala je i prvi susret s ljubavi svog života koji će joj jednog dana postati suprug – Emmanuelom Macronom. Razgovori s bivšim učenicima otkrili su kako Brigitte Macron nije bila uobičajena učiteljica koja se držala strogog odnosa učitelja i učenika, pa ih je često vodila na predstave, slušala njihova mišljenja, izlazila s njima na pića…

Emmanuel Macron je u to vrijeme imao 15 godina, a osvojio ju je na prvu svojim nevjerojatnim intelektom, kao i mogućnostima. Upravo ta njegova inteligencija nešto je što je i danas iznova oduševljava. S vremenom, kroz razgovor, njih su se dvoje zbližili, a onda su njegovi roditelji doznali za sve. Kako bi spasili porodicu “velike sramote”, ali i udaljili sina od svega, poslali su ga u Pariz kako bi tamo završio školu, u nadi da će ih udaljenost opametiti i da će Macron zaboraviti na ženu 24 godine stariju od sebe.

No nije im uspjelo. Sve vrijeme razdvojenosti Emmanuel Macron, tokom koje su održavali vezu dugim telefonskim razgovorima, jedino je razmišljao o trenutku kada će ponovno biti zajedno, ali i kada će postati punoljetan da mogu ozakoniti svoj odnos. Čak 13 godina proveli su u vezi, da bi se potom 2007., godinu nakon što je Brigitte okončala svoj gotovo 20 godina dug brak s bankaromAndreom Auzierom, i vjenčali.

Vjenčanje je održano u gradskoj vijećnici, na istom mjestu na kojem se i 33 godine ranije udala za prvog supruga s kojim je dobila troje djece – sina Sebastiena te kćeri Laurence i Tiphaine. Kako je godinama kasnije priznala, tek nakon što su njena djeca bila spremna prihvatiti njenu životnu odluku i ona je mogla krenuti dalje sa životom.

– Trebalo mi je dugo vremena da shvatim šta se tačno događa između Emmanuela i mene, potom da riskiram sve i postanem mu supruga. U svemu tome nisam željela uništiti živote svoje djece, to jednostavno nije bila opcija. Naravno da sam ih povrijedila, kao i svako dijete čiji se roditelji rastanu, no jednostavno sam u jednom trenutku shvatila da je Emmanuel moj život, a to su i oni sami shvatili. – kazala je Brigitte.

Zbog veze s učenikom, Brigitte Macron postala je odmah svjesna toga da će joj svi okrenuti leđa, no vjerovatno se tada nije nadala da će je napustiti i svi njeni prijatelji. Osuda javnosti bila je toliko jaka da su se na meti našli i njeni roditelji, inače ugledni doktori, a koje su stanovnici Amiensa počeli tretirati kao da “imaju kugu”. Koliko je sve otišlo daleko, govori i podatak objavljen u njenoj neautoriziranoj biografiji, u kojoj stoji da su prolaznici pljuvali na njihova ulazna vrata, ali i slali pisma u kojima su osuđivali njihovu kćerku.

– Jednom prilikom mi je rekla kako je tada ostala bez svih svojih prijatelja. Svi oni s kojima je putovala, išla na odmore, preko noći su prestali razgovarati s njom. – ispričao je u biografiji jedan prijatelj kontroverzne prve dame.

A kako reagira na ružne komentare, kojih ni danas ne nedostaje?

– S vremenom sam se naučila nositi s ružnim komentarima, iako mi je bilo teško. Jednostavno sam znala da i to mora proći. Postoje trenuci u životu kada treba donijeti ključne odluke. Za mene je to bila naša veza. Naravno, doručkujemo zajedno – ja i moje bore i on i njegova mladost, ali to je tako. Da nisam odlučila da godine nisu važne, propustila bih svoj život i nikad ne bih bila sretna. – zaključila je prva dama Francuske.

AZRA

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close