BiHReligija

Bugari: Ja sam protiv muslimana koji uznemirava drugog, makar to bio moj brat

Nasilje je bolest koja se toliko proširila, samo jer smo se ideološki vezali za pogrešno, makar to i vjera bila, rekao je Sulejaman Bugari

Islamski teolog, hafiz Sulejman Bugari za N1 je govorio o aktuelnim društvenim pitanjima i problemima s kojima se suočava suvremeni čovjek.

Jedno od pitanja na koje je dao odgovor jeste pitanje sve većeg nasilja u društvu, ali i problema rodno-zasnovanog nasilja:

“Nasilje je zabranjeno. Gospodar kaže da nema nasilja u vjeri. On kaže: Zar ćeš ti siliti ljude da vjeruju? Ljudi su slobodni da biraju! Kao zajednica zaduženi smo da se borimo protiv zla, protiv svake vrste nasilja – bez obzira ko ga čini: musliman, pravoslavac ili katolik, bilo ko – mi smo protv njega. Ja sam protiv muslimana koji uznemirava drugog, makar to bio moj brat. To mi je misija. Nasilje je bolest koja se toliko proširila, samo jer smo se ideološki vezali za pogrešno, makar to i vjera bila”, rekao je Sulejaman Bugari kazavši kako mnogi, zbog želje da ostvare ovozemaljsko, čak i vjeru uzimaju da bi upotrijebili silu protiv drugog čovjeka, međutim – kako tvrdi – to je bolestan pristup.

“Nikakvih razlika u vjeri nema među muškarcima i ženama, kad je u pitanju odgovornost prema onome što Bog traži od nas. Poslanik posljednji nikada nasilje nije upotrijebio prema ženi svojoj. Nikada! A ko će nam biti uzor ako ne on? (…) To je ponižavanje žene; ženu se podcjenjuje na svim nivoima. Nažalost. A to smo mi dopustili. Međutim, Gospodar to ne da”, poručuje Bugari.

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close