USK

Bunić: Bojim se da ni s odredbom o prijemu “najuspješnijeg” službenika nisu zapošljavani najbolji

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) naredne sedmice izjasnit će se o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi USK. Kako je objavio portal Klix.ba, predloženim nacrtom predviđena je mogućnost zapošljavanja državnih službenika bez raspisivanja konkursa do tri godine, ali i ukidanje odredbe koja definiše da na javnom konkursu mora biti zaposlen najbolji kandidat.

Predsjedavajućeg Skupštine USK Agana Bunića pitali smo da li je za njega prihvatljiv Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi USK, a koji je u skupštinsku proceduru uputila Vlada USK.

“Analiza zetečenog stanja je ukazala na neefikasnost državne službe, zvanični izvještaji govore da državna služba nije na nivou javnog servisa koji će biti u funkciji svim građanima kantona. Neefikasnost i zastarjeli birokatski pristup poslu državne službe bitno usporava i otežava rad vlade, pojedinih resora, upravnih organizacija i lokalnih zajednica na području kantona. Mi imamo zahtjeve naših gradova i općina da omogućimo efikasniji i racionalniji sistem državne službe. Da li će to omogućiti ove izmjene, koje su tek u fazi nacrta, to ćemo vidjeti tokom javne rasprave i konačnog utvrđivanja teksta prijedloga izmjena i dopuna zakona. Ne možemo u ovoj fazi govoriti o prihvatljivosti ili neprihvatljivosti konkretnog prijedloga”, rekao je Bunić.

Bunića smo pitali i o ukidanju odredbe o prijemu najuspješnijeg kandidata. Naime, u predloženom nacrtu zakona odredba koja definiše prijem najuspješnijeg kandidata na javnom konkursu je izbrisana i da se omogućava rukovodiocu da s liste uspješnih kandidata koje dostavi Agencija za državnu službu Federacije BiH postavi kandidata za kojeg smatra da bi najbolje izvršavao poslove

“Vidjet ćemo hoće li se ukinuti ta odredba važećeg zakona, treba razmotriti svaku opciju, ne treba bježati od promjena, ako one mogu dati rezultat. Bojim se da takva odredba nije davala najbolje rezultate, da nisu uvijek najbolji bili prvorangirani, s obzirom na postupak imenovanja komisije, članstvo u komisiji, te politički utjecaj na imenovanje i rad komisije. Vidjet ćemo koji su argumenti predlagača kad je u pitanju izmjena ove odredbe”, kazao je Bunić.

Na pitanje o tome kako komentariše izmjene kojim se praktično dozvoljava zapošljavanje državnih službenika bez javnih konkursa, Bunić je odgovorio da je ta izmjena opravdana.

“Kao raniji rukovodilac mogu reći da smo imali problem sa zamjenom odsutnih državnih služenika. Nekad su se državni službenici znali i vratiti sa opravdanog ili dozvoljenog odsutstva, a da nije provedena procedura po javnom konkursu. Procedure javnog konkursa su spore i neefikasne, žalbe se rješavaju po nekoliko mjeseci. Treba omogućiti rukovodiocima efikasnu zamjenu državnih službenika koji opravdano odsustvuju iz službe, naravno poštujući ispunjavanje propisanih uvjeta stručnosti. Dakle, radi se o privremenom zapošljavanju, ne o stalnom zapošljavanju”, ističe Bunić.

Opozicija smatra kako nacrt zakona nije usklađen s međunarodnim standardima. Tim povodom Bunića smo pitali da li smatra da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi USK u skladu s evropskim vrijednostima i da li će tražiti mišljenje međunarodnih partnera o sadržaju samog zakona.

“Različita je praksa članica EU u pogledu državne službe, pravila koja važe u pojedinim članicama nisu nužno dobra i provodiva na naše prilike. Pokazalo se to puno puta ako samo prepišemo propis da imamo problem u njegovom provođenju. Naravno, naša obaveza je usklađivanje propisa sa direktivama EU i taj dio ćemo ispoštovati. U toku javne rasprave ćemo konsultirati delegacije EU i Evropske komisije u BiH, koji su naša podrška i partneri u mnogim procesima”, poručio je Bunić.

Kao argument koriste se tvrdnje da se kantonalni zakon usklađuje s federalnim zakonom. Zbog toga smo pitali Bunića i zbog čega se ne usklađuje s državnim zakonom te da li su vlasti svjesne činjenice da zapravo kantonalni zakon usklađuju s federalnim zakonom koji je Vlada FBiH, zbog nekvalitetnosti pokušala izmijeniti, ali su njegove odredbe ponovo stupile na snagu po sili zakona nakon što je Ustavni sud FBiH stavio novi zakon van snage.

“Imat ćemo priliku čuti sve argumente, trebamo otvoriti proces i ne smije u tome biti ništa sporno. Ne treba ni politizirati ponuđena rješenja. Dobro je da idemo redovnom procedurom, da nismo skratili postupak donošenja ovakvog propisa, kako bi u postupku javne rasprave došli do rješenja koje će biti efikasnije od postojećeg. Usklađenost propisa je naša obaveza, o tome nema rasprave. Mislim da građani nisu zadovoljni sa aparatom državne službe. Mi moramo učiniti sve da u najvećoj mogućoj mjeri depilitiziramo državnu službu, da naši državni službenici budu profesionalni, odgovorni i predani svome poslu. Da ih učinimo otpornim na korupciju, da njihov društveni i materijalni status popravimo, da povećamo plate koje su relativno niske u odnosu na one u javnim preduzećima i javnim ustanovama, te da ih zaštitimo od dnevno-političkih uticaja, to su naši konačni ciljevi”, zaključio je Bunić.

klix

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pročitajte i ovo

Close
shares
Close