Cazin : Održana tribina o Bošnjacima kroz historiju i genocidu nad Bošnjacima

Večeras, 8. januara, 2019. godine, u sali Kulturnog centra  u Cazinu, održana je tribina na temu: ”Bošnjaci kroz historiju i genocid nad Bošnjacima” koju je organizirao Medžlis islamske zajednice Cazin.

Predavači si bili prof. dr. Mujo Begić i mr. Suad Mahmutović.

Pred velikim brojem prisutnih mr. Mahmutović je govorio o Bošnjacima kroz historiju, o bošnjačkom identitetu, vjeri, nacionalnoj svjesti itd.

Ono što je posebno istakao jeste da Bošnjaci moraju gajiti kulturu sjećanja, na sebe, svoje pretke, svoju kulturu, vjeru tradiciju.

Ako se želi uništiti jedan narod onda mu se prvo  uništava kultura, nauka,  što su  srpski agresori u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i činili, svjesno, namjerno gađavši , rušivši, palivši,  Vijećnicu, biblioteke, džamije itd.

Prof.dr. Mujo Begić se zahvalio Medžlisu islamske zajednice Cazin  na organizaciji tribine koja je došla u pravo vrijeme, uoči  9. januara, koji je ustvari početak genocida nad bošnjačkim narodom.

Dr. Begić ja autor nekoliko knjiga o zločinima, genocidu  nad bošnjačkim narodom a neke detalje stravičnih zločina, genocida, prisutnih su mogli vidjeti na prikazanim slajdovima.

Na kraju programa hor imam MIZ Cazin je proučio ilahiju ”Šehidi” posvećenu našim ako Bog da šehidima i svim nevino ubijenim, kojih su se prisutni sjetili i učenjem fatihe.

Pamtimo, sjećajmo se, ne zaboravljajmo svoju prošlost, radi naše sadašnjosti i budućnosti.

    

Komentariši

%d bloggers like this: