CIK objavio izjavu: Goran Opsenica se izjasnio kao Srbin

Odluka je uslijedila nakon ponovnih brojanja glasačkih listića obavljenih u Glavnom centru za brojanje. Odluka će do kraja dana javnosti biti dostupna na web stranici CIK-a BiH www.izbori.ba.

U ime koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH, HSS SR kandidat iz izborne jedinice 9 za Zastupnički dom Parlamenta FBiH na Općim izborima 2018. godine bio je Goran Opsenica.

Posljednjih dana u medijima je plasirana njegova izjava koja glasi: “Ja i večeras namjeravam zanoćiti kao Hrvat, a takav ću se, van svake sumnje, ujutro i probuditi. CIK je, bojim se, instruiran da pogriješi. Pravo je pitanje ko stoji iza svega toga”.

CIK podsjeća da je odredbama člana 4.19 stav (4) Izbornog zakona BiH propisano da se uz prijedlog liste dostavlja izjašnjenje svakog od kandidata na listi o prihvatanju kandidature i ista mora biti ovjerena na način propisan zakonom ili kod nadležne općinske izborne komisije. Izjašnjenje o prihvatanju kandidature sadrži i nacionalno izjašnjenje.

“Radi objektivnog informiranja javnosti ističemo da je Centralna izborna komisija BiH kandidaturu Gorana Opsenice ovjerila na osnovu njegove Izjave o prihvatanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin”, piše u saopćenju.

CIK je medijima dostavio i skeniranu izjavu Gorana Opsenice, uz zaštićene lične podatke.

Podsjećamo, CIK je dodijelio direktni mandata federalnog zastupnika iz reda srpskog naroda Goranu Opsenici koji trenutno kao pripadnik hrvatskog konstitutivnog naroda obnaša dužnost ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

O svemu se oglasio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je rekao da je Goran Opsenica vrlo jasnog opredjeljenja kada je riječ o nacionalnosti, to je hrvatska nacionalnost.

“To su lične stvari i o tome ćete morati s njim razgovarati, ja samo iznosim službeni stav za jednu osobu koju izuzetno cijenim”, kazao je Čović.

Komentariši

%d bloggers like this: