Čović razgovarao s hrvatskim generalima: Ne postoje uslovi za izbore u BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović sastao se u Zagrebu s vodstvom i članovima Hrvatskog generalskog zbora.

Na sastanku se razgovaralo o trenutnim sigurnosnim izazovima u Evropi te je potvrđeno kako sigurnosna strategija na evropskom tlu mora biti kompaktna, jedinstvena i garant trajnog mira.

Oružani sukobi u Ukrajini poziv su na posebno promatranje geopolitičkih sigurnosnih izazova koji se ni na kakav način ne smiju prelijevati na prostor Zapadnog Balkana niti ugrožavati mir, rečeno je.

Čović je posebno istaknuo nužnost hitnog stabiliziranja političke situacije unutar Federacije BiH, ali i konsolidacije odnosa između tri konstitutivna naroda u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Preduslov stabilne i funkcionalne Bosna i Hercegovina je osiguravanje legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim nivoima. Sistemska diskriminacija i nametanje političkih predstavnika su nedopustivi u demokratskim političkim sistemima i narušavaju bilo kakvu evropsku perspektivu”, navodi se u saopćenju.

Također, naglašeno je kako u ovome trenutku ne postoje formalno pravni uvjeti za održavanje Općih izbora.

Izmjene izbornog zakonodavstva i implementiranje odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava su hitna nužnost koja mora imati svoj pozitivan epilog, zaključeno je na današnjem sastanku.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.