Connect with us

BiH

Čović: Ukrajina pokazala važnost članstva u NATO-u

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH danas boravi u posjeti Brčkom, a tom prilikom je komentarisao i krizu u Ukrajini, za koju se, kako kaže, nada da će uozbiljiti njegove političke partnere.

“Možda će zahtjevan izazov u Ukrajini pomoći da mi uozbiljimo svoje političke partnere, i mi sami sebe. Brzo tražimo rješenja za Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je danas lider HDZ-a.

Naglašava da je i dalje ključna stvar završiti priču oko izbornog zakona.

“Ona ne smije biti zasjenjena bilo čime, kako bi mogli organizirati normalne i demokratske izbore, birati legitimne predstavnike i dati evropsku šansu Bosni i Hercegovini. Sada vidimo koliko nam je važno bilo kada smo kao HDZ insistirali 2018. godine da dobijemo kandidatski status i Partnerstvo za mir kada je u pitanju NATO. Pogledajte kakav odnos međunarodne zajednice u Ukrajini”, izjavio je Čović.

Dodao je da bi u slučaju da BiH posjeduje gore navedeno – pozicija države bila mnogo više relaksirana.

N1

BiH

Čović o muzeju HVO-a na Heliodromu: Učesnik sam tog vremena, u ratu apsolutno nikome nije bilo dobro

Izgradnja vojnog muzeja HVO-a na mjestu nekadašnjeg logora Heliodrom u Mostaru je izazvala brojne reakcije, te će sutra na inicijativu SDP-a Gradsko vijeće Mostara glasati za izmjenu te lokacije, a cijelu situaciju je komentarisao i lider HDZ Dragan Čović.

Čović je danas Mostaru rekao da se vojni muzej ne nalazi na mjestu logora, te da je licemjerno od toga praviti politički događaj.

“Meni je žao što je uopće bilo potreba za mjestima gdje u Domovinskom ratu bilo onih koji su morali biti lišeni svoje slobode, bez obzira o kome se radi. Na isti način gledam i Heliodrom i Četvrtu osnovnu školu koja je danas institucija države kao i Muzej Jablanica kao i bezbroj stratišta hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda diljem BiH. Žao mi je svake pojedinačne patnje, jer moje se ime nekad znalo spominjati oko toga, ja sam svjestan izazova vremena rata, i u ratu apsolutno nikome nije bilo dobro. Ali danas praviti političke događaje oko tema kao što je muzej HVO-a u Mostaru je u najmanju ruku, neću reći licemjerno, da ne povrijedim osjećaje onih koji se vežu za taj prostor, ali mislim da to vrijeme treba ostaviti u povijesti da obilježimo ono što svak obilježava. Naše povijesti se nažalost na različite načine doživljaju“, kazao je Čović.

Što se tiče same lokacije muzeja, Čović ističe da je mnogo mjesta u BiH, nekadašnjih stratišta koji bi se dali analizirati, kao što su Četvrta osnovna škola u Mostaru i Muzej Jablanica.

“Širi prostor možemo analizirati na taj način. Spomenuo sam Četvrtu osnovnu školu, ima li smisla da u toj školi bude institucija pravosudna BiH, nisam čuo nijedan glas koji bi osporio. Imalo bi smisla da na isti način gledamo, kako ja sad kažem, da istim očima gledam na patnju predstavnika bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i svakog drugog, bez obzira o kome se radi. Na isti način gledam naš muzej u Jablanici, jesam li čuo ijednog predstavnika koji prizivaju na Heliodrom da kažu stanite malo, šta je sa muzejom u Jablanici, je li moguće da to prešute? To ćemo morati staviti u istu ravan”, podvukao je lider HDZ.

Naglasio je da je to povijest bošnjačkog i hrvatskog naroda i da to treba što prije razumjeti.

“Jer upravo u to vrijeme 1992. godine ta dva naroda su se držala za ruku i zajedno trebamo pokušati zaštiti taj prostor kroz HVO. Učesnik sam tog vremena, pa mogu govoriti ako treba, vrlo konkretno i sa argmentacijom. Tako da što manje se bavimo time bit će nam lakše“, rekao je Čović u Mostaru ispred spomenika Hrvatskih velikana na Rondou, gdje je obilježen Dan HVIRA-e Mostar.

Želi, kako je rekao da kao ,”Spomenik koji baštini jednu žrtvu hrvatskog naroda, na isti način vidim i spomenik koji baštini bilo koju žrtvu bošnjačkog naroda u Mostaru ili bilo gdje drugo i ne vidim nikakvu razliku između tih spomenika”.

“Povijest, kažem vidimo drugačije, različitim imenom nazivao ‘Domovinski rat’, hrvatski narod je doživio to kao jedno vrijeme kad su ostvarili svoju, ja bih rekao mogućnost da žive u BiH i da mogu kazati da su Hrvati”, zaključio je lider HDZ-a BiH.

Nastavi čitati

BiH

Konaković: Dodik je politička realnost bez koje se u BiH ne može

Ministar vanjskih poslova BiH Elemedin Konaković učestvovao je na panelu posvećenom proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan, a koji je održan u okviru ovogodišnjeg Globsec Foruma koji se održava u Bratislavi.

Govoreći o aktuelnom trenutku u Bosni i Hercegovini, Konaković je kazao kako je neophodno da se uradi više kako bi EU i integracije postale opipljivije za građane i kako bi mogli vidjeti rezultate istih.

Odgovarajući na pitanje američkog profesora Edwarda Josepha o posljednjim potezima Milorada Dodika, Konaković je kazao kako je Dodik politička realnost bez koje se u BiH ne može, ali da je spreman podržati ideju, ako je neko ima, kako Dodika odvesti ili izbaciti iz Bosne i Hercegovine.

Kada su u pitanju posljednja dešavanja na Kosovu i u Srbiji, Konaković smatra da odgovore moraju dati Albin Kurti i Aleksandar Vučić, da bi lično odmah priznao Kosovo, ali da je svjestan da se to ne može desiti zbog kompleksnosti u Bosni i Hercegovini.

Pored Konakovića na panelu su učestvovali i ministri vanjskih poslova Austrije i Sjeverne Makedonije te zamjenica ministra vanjskih poslova Albanije, a u publici je bio i učestvovao u raspravi i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Video na N1

 

Nastavi čitati

BiH

Haverić o odlivu stanovništva iz BiH: Odlaze u Njemačku, gdje nisu konstitutivni

Politički teoretičar Tarik Haverić u programu N1 postavio je pitanje o tome kako to da je 1991. godine u Bosni i Hercegovini bilo više od 700 hiljada Hrvata, da bi se ovaj broj radikalno smanjio na 280 hiljada onda kada je neko došao na političku scenu da štiti nacionalna prava hrvatskog naroda.

Haverić, koji je iz oblasti političke teorija stekao doktorat u Francuskoj i dugi niz godina predavao na domaćim i inozemnim univerzitetima, gostovao je u emisiji Izvan okvira te poručio kako smatra da konačno treba da dođe do suočavanja sa posljedicama vlastitih odluka.

“Radi se zapravo o tome da ne postoje kontrolne tačke, ne postoje mjerenja koja kažu: 1991. nas je bilo 770 tisuća, a onda je neko došao da štiti naša prava pa nas je sad 280 tisuća. Nešto tu nije uredu. Kada je počeo velikosrpski projekat on je počeo u cilju zaštite Srba u Hrvatskoj, kojih više nema u tamo u značajnim brojkama. Neko mora podvući crtu i reći – mi smo radili na tome da ostvarimo jedan cilj, a ostvarili smo upravo suprotno”, rekao je Haverić u programu N1.

On opisuje kako “identitarni grč” dovodi do negativnih ishoda.

“Identitarni grč kaže – ako malo popustimo od ovog svoga, bit će nam gore. I objektivno postaje sve gore, ali se svijest ne mijenja. Ne možete me uvjeriti da dva puna autobusa iz Livna tjedno ode u Njemačku i vrate se prazni zbog tog što neko u Livnu ugrožava Hrvate.

“Oni odlaze gdje im je bolje, u sredine gdje nisu konstitutivni, gdje nemaju ni legitimnih ni nelegitimnih predstavnika. To su Njemačka, Austrija, itd.”, rekao je Tarik Haverić u emisiji Izvan okvira.

Profesor Haverić nadalje je, na upit o HDZ-u kao samoprozvanim nositeljima evropskih vrijednosti, rekao da smatra kako je za evropske vrijednosti upravo onaj koji će reći da narodi ne mogu biti politički predstavljeni.

“Narodi ne treba da razmišljaju u kategorijama nacionalne zastupljenosti ukoliko se ne postavi jasna granica”, naveo je.

Kad je riječ o ulozi međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, politički teoretičar Tarik Haverić kaže kako nema nikakvih iluzija o o njenim predstavnicima ovdje de da BiH uvijek “zapadnu neki nižerangirani sagovornici”. ANadalje, on smatra velikom greškom što je međunarodna zajednica dopustila da u BiH u opticaj uđu određene kategorije koje nigdje drugo ne postoje.

“U Evropskoj uniji ne postoji nijedna država sa kolektivnim šefom. Sada muku muče kako da zadrže Predsjedništvo a da provedu presudu u predmetu Sejdić i Finci. Ustrajavaju na rješenjima koja kod sebe ne bi ponudili nikad”, rekao je.

Nastavi čitati

Najčitanije