Cvitanović: Nisam vidio dokument, ali pozivam Schmidta da nametne izmjene izbornog zakona

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović rekao je za Klix.ba da ni on nije vidio nacrt Christiana Schmidta o navodnim izmjenama Izbornog zakona BiH. Također dodaje da dokument nemaju ni u Čovićevom HDZ-u.

“Teško je komentirati iz ove pozicije kada nemamo dokument o kojem se govori. Histerija koja se događa iz stranaka i kvazianalitičara u Sarajevu pokazuje koji je cilj takve politike, a to je nastavak dominacije nad Hrvatima u BiH, pokušaj otimanja pozicija u Domu naroda i PRedsjedništvu BiH”, mišljenja je Cvitanović.

Lider Devedestke je pozvao visokog predstavnika da poštuje pravnu državu BiH i nametne sukladno presudi Ustavnog suda po apelaciji “Ljubić” izmjene izbornog zakona.

“I da tako otvorimo euroatlantski put i da se smire političke strasti u BiH”, kazao je.

Na pitanje da li bi na takav način, kakav se spominje u medijima, napravio “aparthejd” kako smatraju skoro svi političari iz probosanskog bloka, Cvitanović kaže da to nije realno i da ne odgovara istini.

“Smatram da je cenzus trebao biti 5 posto jer moramo shvatiti šta piše u presudi Ustavnog suda. Dom naroda nije dom kantona. To je dom naroda gdje se štite vitalni interesi svih konstitutivnih naroda. Smatram da će, ako bude nametnuto po presudi Ustavnog suda, relaksirati odnose”, rekao je Cvitanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.