Dejan Jović “prognozira”: Kada bi RS mogla dobiti svoju stolicu u UN-u?

0 Komentar
Separatisti prvo kažu da narodi ne mogu živjeti zajedno, napisao je Jović

Svi koji imalo razmišljaju svojom glavom mogu lako uvidjeti svu uzaludnost politike Milorada Dodika i njegovih najava o otcjepljenju RS-a od BiH. Šta bi RS dobila time? Od koga bi dobila pomoć, prije svega finansijsku i koliko bi ta pomoć trajala? I ko bi uopće bio spreman da prizna RS kao nezavisnu državu?

Hrvatski politolog Dejan Jović je na vrlo plastičan način pokušao objasniti da se RS, u slučaju otcjepljenja, ne bi mogla nadati međunarodnom priznanju.

– Kosovo, koje iza sebe ima SAD, nije uspjelo ni za 14 godina od proglašenja nezavisnosti ući u UN niti se ujediniti s Albanijom. Pitanje: koliko bi godina trebalo Republici Srpskoj za članstvo u UN i ujedinjenje sa Srbijom kad bi unilateralno proglasilo nezavisnost? <100 >100?, napisao je Jović.

On je također objasnio ono što je svima, osim Dodikovim sljedbenicima odavno jasno, a to je način kako djeluju svi separatisti.

– Separatisti prvo kažu da narodi ne mogu živjeti zajedno. Potom čine sve da stvore dokaze za to. Siju mržnju, blokiraju multinacionalnu državu. Kad probude nacionalističku reakciju većinskog naroda, postigli su cilj. Evo, rekli smo da ne možemo zajedno. Počinje spirala raspada, pojasnio je Jović.

Pitanje je samo da li među stanovnicima RS-a ima dovoljno onih koji su prozreli Dodikovu politiku i koji mu neće dozvoliti da RS, ali i cijelu BiH povuče u ambis podjela i sukoba.

oslobodjenje

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina