Digitalizacija: Medžlis Cazin predstavio svoj Informacioni sistem

0 Komentar

U amfiteatru Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu danas je Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Cazin organizirao predstavljanje Informacionog sistema ovog medžlisa.

Glavni imam Medžlisa Cazin Said-ef. Mujakić  je predstavnicima džematskih odbora džemata Medžlisa Cazin i predstavnicima medžlisa IZ u BiH predstavio Informacioni sistem, koji uključuje desktop i web aplikacije Informacionog sistema i članske kartice ili ID kartice sa QR codom, a naredni korak jeste i osiguranje kartica lojalnosti – loyalty card.

Korak ispred

S obzirom na to da se radi o projektu od izuzetnog značaja za uspješno funkcionisanje Medžlisa koji predstavlja iskorak u organizaciji i njegovom radu u skladu sa savremenim tehnološkim i administrativnim trendovima, predstavljanju Informacionog sistema su prisustvovali i muftija bihaćki Mehmed-ef. Kudić, glavni imami s područja Muftijstva bihaćkog, te Mensur Karadža, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ u BiH, sa saradnicima Nihadom Mehmedovićem i Farukom Hašimovićem.

Informacioni sistem Medžlisa predstavlja bazu podataka članova Islamske zajednice pri Medžlisu Cazin, ustanovljenu kao rezultat potreba medžlisa Islamske zajednice u BiH. Informacioni sistem Medžlisa Cazin ustanovljen je sa jedinstvenim ciljem olakšanog ostvarivanja međusobnih prava i obaveza po osnovu članstva u Islamskoj zajednici, te je od izuzetnog obostranog značaja, kako za Islamsku zajednicu, tako i za njene članove.

Informacioni sistem se sastoji iz desktop aplikacije i web aplikacije, uz mogućnost direktnog pristupa putem ID/članskih kartica.

Informacioni sistem obuhvata matične evidencije, kao što su matična knjiga džemata, matična knjiga polaznika mektebske pouke, matična knjiga polaznika mektebske pouke i knjiga ljetopisa džemata, članstvo i materijalne obaveze članova – članarina, džematske potrebe i taksa za održavanje vakufskih mezarja; evidenciju priloga po džematima: sergije, zekat i sadekatu-l-fitr.

Program koji je osmišljen u Medžlisu Cazin prilagodljiv je zahtjevima svakog medžlisa i već se na taj način koristi ili implementira u medžlisima na području pet muftijstava. Stoga, nadat se da će sistem zaživjeti i u drugim, zapravo svim medžlisima. Mnogi predstavnici medžlisa na promociji u Cazinu su već izrazili zainteresiranost za ovaj vid podrške u radu medžlisa.

Plaćanje putem mobilnog i internet bankarstva

Pristup informacionom sistemu ostvaruje se putem web aplikacije koja koristi bazu desktop aplikacije, sinhronizovanu putem usluge Microsoft Azure, koja pruža mogućnost pristupa osnovnim informacijama i izvještajima. Tako sistem omogućava pristup imamu, blagajniku džemata, Medžlisu, višim nivoima Islamske zajednice, ali i domaćinstvu koje ima pristup osnovnim informacijama za vlastito domaćinstvo sadržanim u Matičnoj knjizi pripadajućeg džemata u sklopu Informacionog sistema i to: podacima o članstvu, uz mogućnost prijave novog člana, izmjene podataka o već evidentiranim članovima i sl., podacima o materijalnim obavezama, gdje član ostvaruje uvid u zaduženje vlastitog domaćinstva, uz mogućnost plaćanja materijalnih obaveza putem mobilnog i internet bankarstva.

IMG_8807.JPG - Digitalizacija: Medžlis Cazin predstavio svoj Informacioni sistem
Muftija Mehmed-ef. Kudić: Islam promovira život u skladu sa zahtjevima vremena

Prisutnima se obratio muftija bihaćki Mehmed-ef. Kudić koji je istakao Medžlis Cazin kao primjer progresivnog medžlisa u Muftijstvu bihaćkom koji svojim aktivnostima, ali i idejama predstavlja jednu avangardu.

– Ovo je veoma značajan projekat, ali ovo je i obaveza da sve organizacione jedinice Islamske zajednice na ovaj način olakšaju rad džematskih odbora, medžlisa i svih institucija IZ. Znamo da islam promovira život i rad u skladu sa zahtjevima vremena. Digitalizacija i informacioni sistem je pokazatelj kako bi sve organizacione jedinice trebale da prate rad džemata i urede matične knjige i da idu ukorak s vremenom. Ovo je i osnovno što je potrebno uraditi da na ovaj način olakšamo svim članovima Islamske zajednice i u Bosni i Hercegovini i dijaspori da na najjednostavniji način pristupe informacionom sistemu medžlisa i budu u toku, te na jednostavan način ostvaruju svoja prava i izvršavaju svoje obaveze – kazao je muftija Kudić.

Ovom prilikom muftija Kudić je dobio i člansku kartu sa QR kodom Medžlisa Cazin.

Naime, za svako domaćinstvo registrirano u matičnoj knjizi džemata u sklopu Informacionog sistema Medžlisa, Medžlis izdaje člansku karticu u obliku ID kartice na kojoj su navedeni osnovni podaci domaćinstvu i nosiocu domaćinstva, kao i QR kod (code) putem kojeg član pristupa kartici domaćinstva Informacionom sistemu Medžlisa.

Glavni imam Medžlisa Cazin Said-ef. Mujakić je kazao kako će nakon edukacije i potpune primjene informacionog sistema Medžlis pokrenuti projekat koji će omogućavati članovima IZ u Medžlisu Cazin određene pogodnosti, popuste u firmama i institucijama, po principu kartica lojalnosti – loyalty card.

Dio integralnog sistema Rijaseta IZ

Direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ u BiH Mensur Karadža je pohvalio rad Medžlisa Cazin i istakao kontinuirano zalaganje ovog medžlisa za digitalizaciju u skladu s odlukama Islamske zajednice, što je bio podsticaj i samom Rijasetu da aktivnije afirmiše ove aktivnosti na nivou cijele Islamske zajednice u BiH.

Osvrćući se na institucionalni rad Islamske zajednice u BiH, koji pokriva mnoge države širom svijeta, kazao je kako je digitalizacija nastavak rada u skladu s Ustavom IZ i njenim opredjeljenjem da djeluje su skladu sa zahtjevima vremena.

– Da bi sačuvala svoje institucije i organizacione jedinice Islamska zajednica prati trendove, okolnosti i vrijeme u kojem funkcionira. Rijaset je u tom smjeru krenuo u proces digitalizacije svog rada, a uslov uspjeha je da li će se ti procesi rada uspješno završiti na nivou medžlisa. Upravo ovaj medžlis pokazuje svoju viziju i ovo opredjeljenje Islamske zajednice kroz ovaj Informacioni sistem na čemu im iskreno čestitam – kazao je direktor Karadža, koji je podsjetio prisutne na raniju odluku Rijaseta da krene u proces pravljenja jednog integralnog informacionog sistema koji će uključivati sve relevantne podatke s terena.

(E.S./Preporod.info)

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina