Ova opasna cesta prolazi kanjonom rijeke Une i česti su odroni na putu, saobraćajne nesreće. Godine 2017. Ceste Federacije su na početku puta postavile tablu sa natpisom “Putujete na vlastitu odgovornost”.

“Morate bježati od teretnih vozila”

– Put Bihać – Bosanska Krupa je magistralna cesta koja prolazi kanjonom rijeke Une i tu su stalni odroni. Osim što nije prilagođena uvjetima koje bi trebalo da ima jedna magistralna cesta, ona ima i dodatnu opasnost samog odrona kamenja i meni uopće nije jasno da sve ove godine ta prometnica nije stavljena na sto za rješavanje u JP Ceste Federacije BiH.

Ova cesta u svom najvećem dijelu ne zadovoljava onu osnovnu širinu koju bi trebalo da ima magistralna cesta. Tako, kada recimo imate iz suprotnog smjera teretno vozilo, vi morate bježati da ne biste doživjeli saobraćajni udes. A gdje da bježite, s jedne strane stijena, a s druge rijeka? – pita Husein Rošić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji živi u Unsko-sanskom kantonu i prolazi ovom dionicom.

Tabla sa upozorenjem iz 2017. godine

 

Osvrnuo se na alternativni pravac.

– Već nekoliko godina se radi na magistralnoj cesti preko Grmuško-srbljanskog platoa i u biti taj gore dio sela je povezan sa Gradom Bihaćem, jednom kvalitetnom prometnicom. Dakle, taj dio je već završen. Međutim, dalje od sela Jezera pa prema Bosanskoj Krupi, unazad sedam-osam godina je eksproprijacija zemljišta, što meni nikako nije jasno da to može toliko dugo trajati – govori nam Rošić.

Pojašnjenje smo potražili u JP Ceste FBiH pitajući ih zašto se ne radi rekonstrukcija magistralne ceste, proširenje, odnosno, šta je sa alternativnim pravcem.

Postavljanje zaštitnih mreža

– Putem redovnog i vanrednog održavanja, JP Ceste FBiH Sarajevo svake godine kontinuirano ulaže značajna sredstva u poboljšanje sigurnosti odvijanja prometa u FBiH. Ovi radovi podrazumijevaju sanaciju asfaltnog kolovoza, sanacije kosina škarpi, izradu zidova i postavljanje zaštitnih mreža u cilju sprečavanja odrona, poboljšanje sistema odvodnje…

Kada je riječ o projektima na području USK koje implementira JP Ceste FBiH, za izgradnju nove ceste Bihać – Bosanska Krupa, preko Grmuškog platoa, do sada je ukupno utrošeno cirka 6.560.000 KM. Od toga je JP Ceste FBiH osiguralo 960.000 KM za izradu projektne dokumentacije i eksproprijaciju, a Vlada FBiH 5.600.000 KM za izvođenje radova i nadzor. Osigurana sredstva (uz kraće zastoje prouzrokovane neriješenim imovinsko-pravnim odnosima) su u potpunosti implementirana – navode iz Cesta Federacije BiH.

Dodaju kako je izgrađena dionica Čavkići – Spahići – Jezero, dužine 13 kilometara.

– Programom modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH obuhvaćena je izgradnja dionice Jablanska ulica – čvor Mali Lug – veza na izgrađeni dio M14 u Čavkićima (L=3,5 km). Planirani iznos investicije je četiri miliona eura, kojom će se izgrađena dionica povezati sa cestom M5 i M14.

Za potrebe izgradnje izdata je urbanistička saglasnost Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK, nakon čega je podnesen zahtijev Općinskom vijeću Grada Bihaća za utvrđivanje javnog interesa, što je preduvjet za pokretanje postupka eksproprijacije. U decembru 2021. godine podnesen je prijedlog za eksproprijaciju – kažu u Cestama Federacije.

https://youtu.be/19BcKvNiSxI