Svijet / Zanimljivosti

“Dobit ćete bosanski azil”: Novi dokazi o nezakonitim postupcima hrvatske policije

To je već dugo javna tajna. Sada je novinar emisije Rundschau švicarskog javnog servisa SRF objavio video-snimak koji jasno pokazuje da hrvatska policija ilegalno deportira izbjeglice i migrante preko tzv. zelene granice u susjednu Bosnu i Hercegovinu. 

Video snimci su nastali krajem aprila na napuštenoj graničnoj dionici u šumi na sjeverozapadu BiH. Na snimcima se mogu vidjeti pripadnici hrvatske policije koji prate grupu od 30-ak ljudi s ruksacima.

 

 

Na granici s BiH zvaničnici ih tjeraju da krenu putem koji vodi u susjednu zemlju.  Tokom dva dana snimanja švicarski novinari primijetili su četiri grupe sa 70 nezakonito protjeranih ljudi, uglavnom iz Pakistana, Alžira i Afganistana.

Prisilno protjerani iz Hrvatske

Žrtve su za Rundschau izjavile da ih je hrvatska policija prisilno vratila u BiH.

“Pokupili su nas u šumi, stavili sve u kombi i odvezli do granice. Vožnja je trajala oko dva sata. Onda su uništili naše mobilne telefone i s palicama nas poslali u BiH”, rekao je jedan mladić iz Pakistana.

Printscreen

Novinari dodaju da je od izbjeglica i migranata čak otet i novac koji su posjedovali.

Afganistansku porodicu s malom djecom takođe su pokupili policajci u šumi. Najstarije dijete kaže da su plakali od straha kada su policajci u njih uperili oružje.

Kada je porodica zatražila azil u Hrvatskoj, zvaničnici su se nasmijali i rekli im da će dobiti “bosanski azil”.

Hrvatska poriče, aktivisti za ljudska prava potvrđuju nezakonite postupke

“Deportacije su nezakonite i krše EU i međunarodno pravo. Eventualna repatrijacija migranata uvijek zahtijeva službenu proceduru, objašnjava András Léderer iz Mađarskog helsinškog komiteta (HHC) za Rundschau i dodaje:

“Nije bitno da li su izbjeglice ušle ilegalno ili ne. Svaki slučaj je morao biti provjeren pojedinačno. Ne možete izbaciti ljude iz države usred šume ili u polju”, kaže Léderer.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske brani se od optužbi za ilegalno vraćanje migranata.

“Policajci direktno na granici vraćaju strance koji nemaju dozvolu za ulazak u EU. Službenici djeluju u skladu sa Šengenskim zakonima o granicama. Niko nije spriječen da traži azil u Hrvatskoj”, napisala je Uprava policije i demantirala da su njihovi pripadnici pretukli i opljačkali migrante. Dodali su da “nikoga ne bi spriječili da zatraži azil u Hrvatskoj”.

Ali, za Léderera iz HHC-a, jasno je da su postupci hrvatski vlasti u suprotnosti sa Sporazumom o granici jer se repatrijacija ne obavlja u prisustvu bh. vlasti. Europska komisija u Briselu nije htjela komentirati slučaj, čak je odbijen zahtjev Rundschaua za intervju s komesarom EU za migracije.

radiosarajevo.ba

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close