Dodik bi dao sve na svijetu da sad može izbrisati ovaj video. Ali, ne može

0 Komentar

Na nivou države još nema Zakona o negiranju genocida. Međutim, entitet Republika Srpska kontinuirano radi na promociji negiranja genocida i svih onih koji veličaju ratne zločince.

U Banjaluci je entitetska vlada primila Izvještaj samozvane Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine. Komisija tvrdi da je na ovom prostoru stradalo najviše 3.500 Bošnjaka javlja FTV.

Najveći zločin na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata – dokazani, presuđeni genocid u Srebrenici – vlasti entiteta Republika Srpska kontinuirano negiraju.

Danas nastavak i to kroz Izvještaj Međunarodne komisije, napisan na hiljadu strana. Termin genocid u Izvještaju ne postoji, ali postoji podatak da je u Srebrenici stradalo, kako se tvrdi, najviše 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba.

Ove podatke predstavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Za njega je ovo jedan od najvažnijih dokumenata jer su, kako kaže, događaji u Srebrenici predstavljeni spekulativno.

“Najvažnija stvar ovog izvještaja jeste činjenica da se na događaje u Srebrenici ne može primjeniti termin genocid i da to ova komisija odbacuje jer smatra da nema elemenata po važećim kvalifikacijama – rekao je Dodik.

Kvalifikacija genocida je dio satanizacije Srba, ističe Dodik i poručuje kako SAD kao ni Velika Britanija nemaju rezoluciju o zabrani negiranja genocida, a to se pokušava nametnuti zemljama Zapadnog Balkana.

“Meni je drago što Republika Srpska stoji čvrsto na stanovišu da trajno odbaci bilo kakvu kavalifikaciju te vrste. Nije ovdje počinjen genocid, ne možete od nas to očekivati da priznamo, a da je, naravno, sve to tačno ne bi morali Srbe da nagone na to. Srbi su narod koji ima odgovornost i to bi priznali da se desilo – dodao je Dodik.

“Kada se upoznate sa sadržajem ovog dokumenta vidjet ćete i sami pod kakvim okolnostima se kreirala, pod znacima navoda, istina oko tih dešavanja. Ovo nije izvještaj koji ide na štetu bilo kojeg naroda. Ovaj izvještaj treba da donese pomirenje u koje se, pod znacima navoda, svi kunu u Bosni i Hercegovini – kazao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS-a (SNSD).

U radu smo se rukovodili pravdom, isitinom i činjenicama, kaže izraelski istoričar koji je na čelu ove međunarodne komisije.

“Nalazi ovog Izvještaja su usmjereni, prije svega, prema pomirenju, prema istini, prema činjenicama u cilju mira prema svim narodima – izjavio je Gideon Grajf, predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995.

Revizoinistički narativi su sve jači dok institucionalizacije poštivanja nespornih, dokazanih, sudski utvrđenih činjenica još nema. Ni kultura sjećanja u našem društvu, nema svoju suštinu. Ne služi sjećanju na žrtve već po dobro poznatom receptu, koristi se za političke igre. Upravo zbog takvih prljavih igara ni mrtvi nemaju mira.

A istina je samo jedna i to utvrđena sudskim presudama.

U Srebrenici je počinjen genocid.

Milorad Dodik danas negira genocid u Srebrenici. Njegovo mišljenje nije uvijek bilo takvo. Podsjećamo na njegov stav prije nego što je postao dio vlasti:

raport

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina