Connect with us

BiH

Dodik bijesan: Nisam znao da je Konaković tako glup. Predstavlja se kao Majka Tereza, a radikalan je tip

Milorad Dodik danas se brutalno obrušio na ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.

Naime, Dodik je odgovarao na pitanja novinara nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, a upitan je kako komentira današnju izjavu Konakovića da ruski utjecaj koji se vidi u RS pravi probleme svima u BiH.

“Pa njemu naravno treba da se obračunava sa Republikom Srpskom. Ali nisam znao da je toliko glup kada sve to svodi na Rusiju. Ni Tito sebi nije dozvoljavao da ode u Ameriku 20 dana i da šepuri se po svijetu a ovdje ostavi neriješene probleme. Gdje je bio 20 dana, šta je radio i o čijem trošku. Preko 20 dana po Americi. I tamo dobacuje i sve negativno priča o RS, pokušava je predstaviti kao problem, što pokazuje da je napustio politiku zajedničkog djelovanja, da krši političke koncenzuse oko nekih stvari”, rekao je Dodik.

Kazao je da kada se Konaković sluša u javnosti stekne se dojam da je on ‘pun zagovaranja razgovora i uvažavanja’.

“A kad ostane sam njegova retokrika se ne razilikuje od one Bisere Turković.

Ali one ciljeve koje smo htjeli mi smo ostvarili. A on ako misli da može da nametne što goru situaciju za RS neka nastavi. On nije naš zajednički ministar, s ovim što radi po svijetu, kako omalovažava i prigovara. To je nešto neprihvatljivo, pogotovo kada idete na međunarodnu scenu, morate da govorite zajedničke stavove”, naveo je Dodik.

Komentirao je i izjavu Konakovića koji je kazao da je Christian Schmidt legitiman i da ima sve potrebne papire da bude u BiH.

“Njemu je poznato da nije imenivan od strane faktora predviđenog aneksom 10. Koliko puta moramo to da kažemo. Konaković ne provodi politiku partnera, nego svoju i stranaca. Pustiti ćemo da vidimo, ok. RS ima pravo da donosi svoje zakone, zakon o radu nevladinih organizacija, to je zakon kao u SAD, malo ublažen. Mi ćemo nastaviti sa našim aktivnostima”, istakao je Dodik.

Onda je kazao da zna zašto to Konaković radi.

“Konaković ovo govori jer mi imamo dogovor da u septembru imamo na dnevnom redu zakon o Ustavnom sudu i da izbacimo strane sudije i njemu to treba sad da skloni to s dnevnog reda. Trabaju mu stranci da se obračunaju sa RS, jer nemaju neku snagu. Kao što nemaju, Konaković nema snagu. On se predstavlja kao majka Tereza, a on je ustvari tip koji provodi radikalnu bošnjačku politiku”, rekao je Dodik.

BiH

Novalić: Spominju redukcije struje za koje nismo čuli od rata, slijede masovna otpuštanja i historijska migracija

Bivši premijer i prvostepeni osuđenik Fadil Novalić (SDA) oglasio se nakon najava da bi mogla poskupjeti struja za privredu u FBiH.

Novalić ističe da je on ‘nažalost bio u pravu’.

“Kao što sam najavio, nametnuta vlast će poskupiti struju. Oni spominju redukcije za koje nismo čuli od ratnih dana.

Posljedica novog poskupljenja bit će dodatna otpuštanja i pad zaposlenosti. O odlasku mladih koji će uslijediti nakon degradacije životnog standarda da ne govorimo – u pitanju je historijska emigracija kakvu do sad nismo mogli ni zamisliti. Kao što naš narod kaže, od nameta nema selameta”, naveo je Novalić.

Nastavi čitati

BiH

Bankarka Belma podizala novac s kartica klijenata, pribavila nezakonito skoro 48 000 KM

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, vještaka grafološke i ekonomske struke, te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva KS

Općinski sud u Sarajevu (OSS) potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Belme Kustura-Bajgorić zbog krivičnog djela – zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optužena se tereti da je od 06.03.2019. do 01.07.2021. godine, obavljajući poslove bankara za fizička lica u „SberBank“ d.d. Sarajevo“ (sadašnja „AsaBanka“ dd Sarajevo), manipulisala novcem više klijenata, na način da je sa njihovih Sberbank platnih Pika kartica, bez znanja klijenata na koje navedene kartice glase, podizala novčane iznose, te tako pribavila nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 47.720,04 KM.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, vještaka grafološke i ekonomske struke, te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva KS.

Nastavi čitati

BiH

Boris je dobrovoljac na frontu u Ukrajini: “Plaća je odlična, čast mi je što me progoni SIPA i neke institucije” (VIDEO)”

ATV-ov “Dosije”, razgovarao je sa srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije.

Jedan od njih je i Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjaluci je proveo zadnjih 25 godina.

Kako kaže, po treći put uzima oružje u ruke.

Prvi je bio odbrambeno-otadžbinski, drugi na Kosovu, a sada je u Ukrajini.

– Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Plata je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama”, navodi Boris.

Kako kaže, Ukrajinci se najviše oslanjaju na dronove kamikaze.

“Ima dosta dronova, kamikaza. To su dronovi mali, koji koštaju malo novca. Zakače projektil i idu na poziciju te ga otkače. U zadnje vrijeme ima dosta toga, opasne su to stvari”, ističe Boris.

Boris ističe da je ofanziva Ukrajine propala te da stvari nisu onakve, kakvim su predstavljene u medijima.

“Ukrajinska ofanziva je u debaklu. To što oni dobijaju medijski rat to je druga stvar. Međutim, sve ide po planu. Oni slabo imaju municije, na Soledar opale pet do šest granata dnevno”, kaže Boris.

 

 

 

Nastavi čitati

Najčitanije