BiH

Dodik: Bošnjački političari bi razorili Ameriku, a kamoli BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je u intervjuu Srni da je izbor Zorana Tegeltije najvažnija odluka koju Predsjedništvo može da donese ako je BiH bar malo normalna zemlja, a ukoliko ne bude izabran to je onda jasna potvrda da u BiH nema ničega normalnog, da se u njoj uništava sve ono što normalnoj pameti ne bi trebalo da smeta, a oni koji to rade morat će na sebe da preuzmu odgovornost za sve što se bude dešavalo nakon toga.

Na pitanje šta očekuje od sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine i da li će biti izabran predsjedavjući Savjeta ministara, Dodik je pojasnio da je tražio da se zakaže sjednica Predsjedništva BiH da bi za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara imenovao Zoran Tegeltija.

“Opštepoznato je, a i u nekim objektivnim međunarodnim krugovima, da BiH umire sporom smrću koju sada upravo ubrzavaju /Željko/ Komšić i /Šefik/ Džaferović, koji su, da bude apsurd, navodno najglasniji borci za BiH, pokušavajući da izbjegnu nešto što je nemoguće u civilizovanim državama i društvima, a to je da, nakon skoro godinu dana, ne pokazuju sposobnost da se primijene izborni rezultati, odnosno da se izabere vlast”, istakao je Dodik. 

“Svako i malo normalan reći će da rušilačko umijeće bošnjačkih političara na vlasti u BiH godinama dominira i shodno tome biva osujećen svaki pokušaj stvaralačke energije”, ocijenio je član Predsjedništva BiH i dodao:

“Rušenje svega i svja, pa tako i BiH kod vladajućih bošnjačkih političkih prvaka, prema onome kako se sada ponašaju i rade, postao je manir, način ponašanja i način mišljenja. Takvo ponašanje bi razorilo Ameriku a kamoli BiH. Zbog toga je BiH nemoguća država koja se raspada, a ne zato što je ruši Milorad Dodik i srpski narod”,rekao je Dodik.

On je naglasio da je svima jasno da niko u entitetu Republika Srpska nema ništa protiv BiH onakve kako je izvorno skrojena u Dejtonskom sporazumu, ali ovakvo “ponašanje bošnjačkih političara na vlasti je direktan atak i na Dejtonski sporazum, nažalost, i dokaz da ovakva BiH nije sposobna da postane kandidat za članstvo u EU”.

Komentarišući činjenicu da se u sarajevskim kuloarima i pojedinim medijima spekuliše da bi u nekoj varijanti i Mirko Šarović mogao da bude kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Dodik je u intervjuu Srni rekao da nesposobnost da se stvarnost sagleda i uvaži relanost vodi do halucinantnog izobličavanja, pa tako i do Šarovića.

“Pa neće Komšić i Džaferović odlučivati ko će predstavljati Republiku Srpsku u Sarajevu, a još manje sarajevski mediji. O tome je već odlučio narod Republike Srpske dajući ubjedljivu većinu glasova SNSD-u i njegovim kandidatima, uključujući tako i Zorana Tegeltiju”, naglasio je Dodik.

Na pitanje šta će biti nakon 5. septembra kada ističe rok Sporazumu o formiranju vlasti koji je potpisao zajedno sa predsjednicima HDZ BiH i SDA Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, ukoliko se ne sprovede ono što je potpisano, Dodik je rekao da postoji više varijanti, te da će vidjeti do tada.

“Svaki potez koji preduzmemo bit će donesen u svrhu odbrane Republike Srpske, njene autonomije i njenog integriteta i nećemo pristati ni na kakve ucjene, majorizaciju srpskog naroda i rušenje izvornog Dejtonskog sporazuma”, naglasio je Dodik.

Kada je riječ o prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, koji uskoro treba da budu raspisani te da prema ispitivanjima javnog mnjenja vode stranke Aljbina Kurtija i Isa Mustafe koje se zalažu za “veliku Albaniju” i da je interesantno da niko iz međunarodne zajednice ne reaguje na njihove programe, Dodik je naglasio da Republika Srpska stoji uz Srbiju i ostaje pri odluci da BiH neće priznati Kosovo, kao i pri stavu da je pitanje rješenja spora Beograda i Prištine pitanje države Srbije.

“Srbije se držimo i pratimo je, ona nam pomaže i nikada se nje nećemo odreći. Vidjećemo u narednom periodu šta će se sve dešavati. Ali, najvažnije je da se sačuva mir i stabilnost”, konstatovao je član državnog Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

SRNA

Tagovi

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close