Dodik iz Antalije poručio: Nema ništa od ubrzanog članstva BiH u EU

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nema ništa od ubrzanog članstva u EU, kako za Ukrajinu, tako i za BiH.

Dodik je naveo da je tokom današnjeg susreta u Antaliji komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi insistirao na funkcionalnosti u BiH kako bi EU mogla da nastavi sa svojim razvojnim projektima.

“Jasno je rečeno ako budu primorani da to neće biti samo kažnjavanje RS-a, nego obustava pomoći za BiH što je razlog da sjednemo i raščistimo u BiH neke stvari”, rekao je Dodik nakon sastanka sa Varhelyijem na marinama Diplomatskog foruma u Antaliji.

Dodik je istakao da je nemoguće očekivati da Republika Srpska, nakon stavova koje je zauzela Narodna skupština, zaboravi ono što se desilo prije šest mjeseci i da se njeni predstavnici pognute glave vrati u institucije BiH i odlučuju onako kako bi želio bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović.

“To se neće desiti, bez obzira što su uspjeli da smuvaju dio opozicije u Republici Srpskoj za neke svoje projekte! Neka oni to sa njima završavaju, neka to izguraju sa njima. Mi ćemo se sa tim zakonima vratiti u Narodnoj skupštini RS-a kao što je zaključeno i pitati parlament RS-a kako će glasati delegacija u Domu naroda BiH. To je način kako ćemo djelovati, svidjelo se to nekome ili ne!”, poručio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a je poručio da su apeli Varhelyija korektni i da ukoliko nema funkcionalnosti u BiH, Evropska komisija ima problem da realizuje planove i projekte što je i suština današnjih razgovora.

Na pitanje da li je iko pominjao ubrzano članstvo BiH u EU, Dodik poručuje da od toga nema ništa.

“Rekao je Varhelyi da nema za Ukrajinu, pa ni za BiH. To je ono što ne vidi opozicija u Republici Srpskoj koja ne vodi interese RS-a. Ne vide ih Šarović i Borenović i glasaju za zakone oko Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i ostalo, glasaju ili su dio tih odluka na nivou BiH kako bi napravili neku štetu Republici Srpskoj, a ne korist. Dakle, od toga nema ništa”, naglasio je Dodik.

On ističe da u razgovorima na Antalijskom diplomatskom Forumu u Turskoj niko nije spominjao sankcije.

“Normalno i pristojno sam se ispozdravljao sa generalnim sekretarom NATO-a. Kada slušate Ivanića i ostale to ispadne Bog zna šta. Ne bi ni bilo sankcija da to ne traže Šarović i Borenović, to su nam rekli”, navodi Dodik.

Dodik se na marginama Foruma u Antaliji ranije sastao i sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a očekuju se susreti i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i sigurnost Josepom Borrellom, te predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Razgovarao je i sa šefom NATO-a Jesnom Stoltenbergom prilikom čega je Dodik, kako kaže, naglasio da se ukrajinska kriza ne može porediti, niti dovoditi u bilo kakvu vezu sa BiH ističući da ovdje vlada mir.

Dodik i Džaferović, prema programu samita, obratit će se sutra u okviru panela lidera “Budućnost BiH”, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.