Dodik nazvao Komšićevu instrukciju o Ukrajini ‘sramnim falsifikatom’: Posljedice će biti dalekosežne

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je kao ‘sramni falsifikat’ pismo, koje je, kako tvrdi, iz kabineta Željka Komšića dostavljeno mimo redovnih i propisima utvrđenih procedura u ministarstvo vanjskih poslova u Vijeće ministara.

“Ono predstavlja privatni stav trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u pogledu dešavanja u Ukrajini koji nikoga ni na šta ne obavezuje”, kaže Dodik.

Prošle nedjelje predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je ministrici vanjskih poslova Biseri Turković instrukcije za kreiranje stava BiH o napadu Rusije na Ukrajinu, a Dodik je u pismu Turkovićevoj naglasio da ti stavovi nisu bili predmet rasprave Predsedništva, koja je, dodaje, bila neophodna s obzirom na novonastalu situaciju u Ukrajini.

Također, kako je naveo Dodik, ni Komšićeve instrukcije nisu proizvod obaveznog dogovora, usaglašenog i jednoglasnog stava sva tri člana Predsjedništva BiH, te su time, tvrdi, izmišljene i lažirane.

“Riječ je o privatnoj prepisci gospodina Komšića sa vama, koji pokušava da uz vašu pomoć, opet i ko zna koji put, obmane BiH i međunarodnu diplomatsku i svaku drugu javnost”, naveo je Dodik u pismu.

On je podsjetio ministricu da je u vođenju vanjske politike BiH neupitno samo ono što usaglašenim stavom potvrde sva tri člana Predsjedništva, a svaka drugačija instrukcija je falsifikat koji vodi ka dalekosežnim posljedicama.

“Posljedice su, između ostalog, dalje urušavanje ugleda BiH na međunarodnoj sceni, ali i dalja podjela u institucijama BiH, što će dovesti do kolapsa sistema u institucijama u BiH”, dodao je Dodik.

On je ukazao da nijedna “instrukcija” MVP-a BiH koja proistekne iz navedenog Komšicevog pisma neće biti obavezujuća za službenike, rukovodioce, ambasadore i ostale diplomate iz reda srpskog naroda, koji su se pokazali “kao jedini branioci Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.