Dodik: Putin je rekao da visoki predstavnik u BiH ne postoji, Rusija i Kina su globalni igrači koji su stali na stranu RS-a

0 Komentar
Dodik je ponovio da Republika Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne, jer treba uzeti u obzir činjenicu da su na Balkanu ranije jednostrano bombardovani Srbi uprkos nepostojanju odluke Vijeća sigurnosti UN-a

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik rekao je večeras u ime Republike Srpske, a nakon posjeta Rusiji i drugim krajevima svijeta, da visokog predstavnika nema i da je važno da iz Republike Srpske bude jasno odbačeno njegovo postojanje jer ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a.

– Ako strogo gledamo Ustav, Dejtonski spoorazum i međunarodno pravo, visoki predstavnik ne postoji. On nije imenovan, a time ne postoji ni njegova kancelarija zvana OHR, rekao je Dodik.

On je rekao da predstavnici Republike Srpske na tome moraju i dalje insistirati, što je potvrđeno ranije i u Narodnoj skupštini.

Dodik je naveo da je Zapad u zabludi što sve strane u BiH ne tretira ravnopravno, iako je i Republika Srpska potpisnik Dejtona.

– Srpska kaže da ne postoji visoki predstavnik i to niko ne može ignorisati. Christian Schmidt samo pokušava da pridobije neki legitimitet. Formalno, on nije visoki predstavnik, rekao je Dodik.

NE ŽELIM SE SASTATI SA SCHMIDTOM

On je naveo da RS Schmidta suštinski ne prihvata, kao što ga nisu prihvatili Rusija, Kina i druge zemlje.

– Njemačka iz koje Schmidt dolazi jeste važna zemlja. Meni često kažu da neću da razgovaram s Schmidtom. Neću i ne želim da se sastanem s njim u njegovom svojstvu kao visokog predstavnika, jer on ne postoji. I mislim da je naše ponašanje potpuno racionalno, ne želeći da omalovažim tog čovjeka koji je obavljao bitne funkcije u Njemačkoj, rekao je Dodik i dodao da bi se predstavnici Republike Srpske isto ponašali i prema bilo kome drugom na funkciji visokog predstavnika.

Dodik je rekao da se i ruski predsjednik Vladimir Putin saglasio da visoki predstavnik ne postoji.

– Ako se u Savjetu bezbjednosti UN eventualno postigne saglasnost oko visokog predstavnika, to znači da se ukidaju nepostojeća ‘Bonska ovlaštenja’, rekao je Dodik i dodao da će Rusi najverovatnije insistirati na što kraćem mandatu visokog predstavnika, prenosi Srna.

NE ZABRINJAVAJU ME NOVI IZASLANICI

On je ponovio da visoki predstavnik bez imenovanja Vijeća sigurnosti UN-a ne može biti dio nikakvog rješenja u BiH, te da Republika Srpska ne smije i neće da prihvati tu konfuziju.

– Trebali bismo da znamo da li imamo ili ne visokog predstavnika. To što neko sa Zapada misli da ga ima, a formalno pravno nema, to nas apsolutno ne obavezuje, kao što pričaju pojedini opozicioni političari u Srpskoj. Važno je da mi u Srpskoj, bili vlast ili opozicija, jasno odbacimo postojanje visokog predstavnika jer ga nije imenovao Savjet bezbjednosti, naveo je Dodik.

On je rekao da ga ne zabrinjava imenovanje novih izaslanika za zapadni Balkan, poput britanskog, te da Republika Srpska, uz sve uvažavanje te zemlje, ne doživljava pozitivnu ulogu Engleske na ovim prostorima.

Dodik je ponovio da Republika Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne, jer treba uzeti u obzir činjenicu da su na Balkanu ranije jednostrano bombardovani Srbi uprkos nepostojanju odluke Vijeća sigurnosti UN-a, te da su zbog toga poginula brojna nedužna djeca i civili.

On je naveo da Rusija i Kina, kao globalni igrači, imaju svoje interese na ovim prostorima, ali da, ipak, nastoje očuvati međunarodno pravo, suštinski stajući na stranu Republike Srpske.

 

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina