Dodik traži da se RS pita o imenovanju visokog predstavnika, tvrdi da ima “neka uvjeravanja” iz UN-a

0 Komentar

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ostavka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka “blef međunarodne zajednice učinjen da bi došao neko drugi”.

Podsjetimo, danas su u Sarajevu ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka.Ruska Federacija nije se složila s ovom odlukom.

“Inzko je podnio ostavku u namjeri da se provuče Christian Schmidt i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom”, rekao je Dodik na tribini u Beogradu pod nazivom “Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH” uključivši se u raspravu.

On je pojasnio da u međunarodnom pravu ne postoji priča o zamjeniku visokog predstavnika, već je to “vještački napravljeno imajući u vidu atmosferu onoga šta je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske”, javila je Srna.

“Već jučer sam imao naznaku pa sam reagovao da ćemo prihvatiti samo onoga ko bude imenovan u skladu s Aneksom 10, a to se podrazumijeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je samo Carl Bildt imenovan na takav način, a ostali nemaju međunarodni legitimitet, već su imenovani tako što je Vijeće za implemetaciju mira “to nešto usaglasio i predalo Vijeću sigurnosti”.

“Čak ni Christiana Schwarz-Schillinga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti, a kaže se da usaglašen prijedlog utvrđuje Vijeće sigurnosti”, rekao je Dodik.

Dodao je da će se vidjeti šta će biti na Vijeću sirugornosti i da “RS ima neka uvjeravanja”.

klix

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina