Dodikov savjetnik: BiH po Daytonu je mogla opstati, narod u RS voli Srbiju, a prihvata BiH

0 Komentar
Dayton 2 je neka vrsta želje određenih struktura da ne postoje Republika Srpska niti prava za Srbe i Hrvate

Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, tvrdi kako je jedini način da se RS i Srbija suoče sa izazovima jeste da budu snažne, jedinstvene i stabilne s obzirom na interes međunarodne zajednice koja, kako navodi, ima dva ključna prioriteta – da oduzme prava Srbima na Kosovu i Metohiji, te u BiH.

Kovačević se osvrnuo i na pitanje Daytona 2 istakavši kako je to neka vrsta želje određenih struktura da ne postoje Republika Srpska niti prava za Srbe i Hrvate, nego da se izgradi BiH samo po želji Bošnjaka, što se nikada neće dogoditi jer, tvrdi on, ni Srbi ni Hrvati neće pristati na to.

– BiH po Daytonu je mogla da opstane. Narod u Republici Srpskoj voli Srpsku i Srbiju, a prihvata i poštuje BiH. Nastavićemo jasnu i odlučnu nepokolebljivu borbu za zaštitu prava Srpske i njenih građana, i to nećemo prestati, bez obzira na bilo kakve prijetnje sankcijama. Rukovodstvo Srpske, predvođeno Dodikom, radi u interesu naroda i Srpske, i to niko ne može da promijeni, rekao je Kovačević.

Dodao je i kako Srbi i na KiM-u i u BiH stalno pozivao na dijalog kako bi se iznašlo rješenje, ali Albanci i Bošnjaci to ne žele, nego gledaju šta će međunarodna zajednica učiniti

– Sve što radi međunarodna zajednica 26 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma jeste slabljenje pozicije RS i da se kreira jedna vještačka centralizacija BiH, i to uvijek na uštrb Republike Srpske i dva konstitutivna naroda, Srba i Hrvata, a u interesu jednog konstitutivnog naroda – Bošnjaka, naveo je Kovačević.

Kovačević je rekao da je u BiH definitivno velika kriza, izazvana time što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo određeni zakon, što je za Republiku Srpsku apsolutno neprihvatljivo.

– Mi ni na koji nači ne pristajemo da neko nameće zakone u BiH. Postavlja se pitanje – čemu onda demokratski izabrani predstavnici?, rekao je Kovačević.

Kada je riječ o izjavama evropskog poslanika Viole von Cramon, Kovačević je rekao da je ona zainteresovana da se Srbima oduzmu sva moguća prava, da je ona trenutno u Evropskom parlamentu zagovarač svih politika koje idu na štetu Srba, te da je glavni lobista da se od BiH napravi takozvana građanska država po mjeri Bošnjaka, bez ikakvih prava za Srbe i Hrvate, odnosno za više od 50 odsto građana BiH, prenosi RTRS.

– Ona je glavni zagovarač da je ključni problem u BiH ne to što je neko nametnuo zakon, niti što su Dayton i Ustav BiH oskrnavljeni, nego da je problem Milorad Dodik koji kaže da se to više ne može raditi. Mi tražimo da se u BiH poštuje Ustav, kao u bilo kojoj drugoj zemlji i da se Srpskoj vrate prava koja joj pripadaju, rekao je Kovačević.

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina