USK

Dok traje igra živaca između Vlade USK-a i prosvjetara 700 učenika napustilo državu u toku jedne školske godine

Što duže traje štrajk u Krajini, sve je veće nestrpljenje među učenicima i roditeljima, koji predlažu da se pare za prosvjetu namaknu od plaća političara

Prosvjetni radnici osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona jučer su ušli u drugu sedmicu štrajka. Nakon što nije počela školska godina ni prve ni druge sedmice septembra, sindikati u obrazovanju su obavijestili javnost da se Vlada Unsko-sanskog kantona još nije udostojila da ih pozove na nastavak pregovora.

Lijepa ponuda

Građani su razapeti između želje i potrebe da djeca krenu u školu i podrške sindikatima u borbi za njihova prava. Ismeta Kapić iz Bihaća kaže da podržava nastavnike, ali kroz sarkazam, jer statistike pokazuju da je oko 700 učenika napustilo državu u toku jedne školske godine.

– Naravno da ih podržavam, nego što. I treba da nam nauče djecu, da se školski i stručno osposobe, da mogu otići u inostranstvo, nastavlja sarkastično Ismeta.

U Vladi USK-a ministar obrazovanja Damir Omerdić jučer nam je kazao da će se oglasiti tek kroz dan-dva. Vlada i sindikati igraju igru živaca, jer što štrajk duže traje i što djeca više izostaju, sve je slabija podrška javnosti sindikatima. Ipak, zahtjevi nastavnika da budu ravnopravni sa drugim budžetskim korisnicima nisu neopravdani.

Jedan od zahtjeva štrajkača je i dosljedna primjena kolektivnih ugovora, kao i zahtjev za isplate razlike na umanjene plate koje su primali tokom cijele godine.

Ministar finansija Vedran Prša tvrdi da se 60 posto kantonalnog budžeta ionako izdvaja za obrazovanje, ali da je Vlada ipak imala lijepu ponudu.

U SINDIKATIMA ISTIČU DA POZIV IZ VLASTI NIKAD NISU DOBILI

– Mi smo sindikatima ponudili da im platimo i tu razliku na plate iako su nam finansijski savjetnici dali negativno mišljenje. Ali, nudili smo da im to platimo u roku od godinu. Radi se ukupno o 2.118.000 KM, od avgusta 2018. do danas i to nisu mala sredstva, ističe ministar Prša.

Još nema ni najave kada će se Vlada USK-a i sindikati u obrazovanju vratiti pregovorima, tako da je realno očekivati da bi se štrajk mogao prenijeti i u treću sedmicu.

U međuvremenu, roditelji su zabrinuti što im djeca gube dragocjeno vrijeme. Običnim građanima se čini da bi to lako riješili, naravno, nauštrb visokih primanja političara i prekobrojne državne administracije.

– Treba problem riješiti tako što bi se, kad se uzmu kantonalne, federalne i državne institucije i smanje njihove plaće na jednu normalnu sumu, a ne da primaju 7.000 KM, što jedan fizički radnik ni za godinu ne može zaraditi, došlo do sredstava sa kojima se može riješiti pitanje i zdravstva i obrazovanja, kazao nam je Zijad Zirić iz Bihaća.

Podrška regije

Već sutra će se održati i štrajk upozorenja Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja u cijeloj FBiH, i to od 10.30 do 11 sati.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH (SSOiOFBiH) i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONKBiH) na ovaj način iskazat će podršku i solidarnosti kolegicama i kolegama iz Unsko-sanskog kantona.

Podršku generalnom štrajku upozorenja kolegicama i kolegama iz obrazovanja u FBiH do sada su uputile kolege iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske, Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije, Sindikata hrvatskih učitelja, Sindikata obrazovanja Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” i kolege iz Evropskog sindikalnog komiteta za obrazovanje (ETUCE).

oslobodjenje


Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close