Magazin
Dokad ćemo piti kafu u kafićima: Cijene diljem svijeta se penju u nebo, razloga je više
Cijene kafe u Sarajevu prije samo par godina kretale su se od jedne do tri KM, no danas kafa košta od 2 do 4 KM, a na Baščaršiji ide i do 6 maraka. Također, u Londonu i New Yorku šoljica kafe košta oko 12 KM…
A, kako upozoravaju stručnjaci, cijene kafe mogle bi opet porasti i to drastično.
Cijena neprženih zrna kave trenutno je na historijsko visokom nivou, istaknula je tržišna analitičarka Judy Ganes. Za to su prema stručnjacima krivi loš prinos usjeva, tržišne silnice ali i činjenica da su zalihe iscrpljene.
Godine 2021. veliki mraz uništio je usjeve kafe u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču zrna arabice – onih koje se obično koriste u kavi koju pripremaju u kafićima. Ovaj manjak zrna značio je da su se kupci okrenuli zemljama poput Vijetnama, primarnog proizvođača zrna Robusta, koje se obično koriste u instant mješavinama. Ali tamošnji poljoprivrednici su se suočili s najgorom sušom u regiji u gotovo desetljeću.
Klimatske promjene utječu na razvoj biljaka kave, kaže Will Firth, konzultant za kafu iz Ho Chi Minh Cityja, što zauzvrat utječe na prinose zrna. A onda su se vijetnamski farmeri okrenuli smrdljivom, žutom voću – durianu. Ovo voće, koje je zabranjeno u javnom prijevozu u Tajlandu, Japanu, Singapuru i Hong Kongu zbog mirisa, pokazalo se popularnim u Kini. I vijetnamski farmeri zamjenjuju svoje usjeve kafe durianom kako bi zaradili na ovom tržištu u nastajanju.
Vijetnamski tržišni udio duriana u kineskom tržištu gotovo se udvostručio između 2023. i 2024., a neki procjenjuju da je usjev pet puta unosniji od kafe. Dok su Kinu preplavili durianom, izvoz kave Robusta pao je 50 posto u junu u usporedbi s junom prošle godine, a zalihe su sada “skoro potrošene”, prema Međunarodnoj organizaciji za kafu.
Izvoznici kafe iz Kolumbije, Etiopije, Perua i Ugande povećali su proizvodnju, ali to nije bilo dovoljno da zadovolji rastuću globalnu potražnju za kafom Robusta i Arabica, zbog čega su cijene tih zrna dosegle gotovo rekordne nivoa. Veletrgovac Paul Armstrong u razgovoru za BBC, navodi Zagreb.info, predviđa da bi cijene kafe u Ujedinjenom Kraljevstvu mogle porasti iznad 12 KM po šoljici zbog ovih tržišnih poremećaja.
Armstrong, vlasnik pržionice Carrara Coffee Roasters, već je povećao cijene zbog rastućih troškova, a kafići koje opskrbljuje uskoro će morati odlučiti hoće li te troškove prenijeti na potrošače. Iako cijene zrna čine samo mali dio ukupne cijene kafe, inflacija općenito podiže cijene. No, stručnjaci vjeruju da je kafa visoke kvalitete sada bolja vrijednost s obzirom na porast cijena zrna niže kvalitete.
Nadolazeći urod u Brazilu mogao bi pomoći u smanjenju cijena ako kiše dođu na vrijeme. Međutim, dugoročno, klimatske promjene predstavljaju ozbiljan izazov za industriju kafe, s predviđanjem da bi do 2050. područja pogodna za uzgoj kave mogla pasti za 50 posto. Jedna od mogućih mjera je uvođenje “zelene premije”, poreza na kafu koji bi pomogao poljoprivrednicima u održivim praksama.
Radiosarajevo.ba