Doktori u USK za 14. januar najavili generalni štrajk ako im se ne ispune zahtjevi

Predstavnici Sindikata istakli su da je razlog za štrajk upozorenja i eventualne dalje aktivnosti nepoštivanje Kolektivnog ugovora.

“Radi se o takozvanom koeficijentu složenosti poslova koji se pri obračunu plata množi sa brojem radnih sati i cijenom satnice. Po kolektivnom ugovoru prvo njegovo povećanje je bilo predviđeno i ispoštovano 1. februara ove godine. Za drugo povećanje datumska odrednica je bila 1. novembar, međutim u Kantonalnoj bolnici ‘Dr. Irfan Ljubijankić’ i još nekoliko zdravstvenih ustanova u USK, pri obračunu plate za novembar nije ukalkulisan taj novi koeficijent. Zato smo i odlučili da krenemo sa štrajkovima upozorenja svakog dana u vrijeme pauze, kako ne bi ispaštali naši pacijenti”, rekao je predsjednik Sindikata ljekara u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić“ Amir Rekić.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK Nedim Kurtagić istakao je kako bolest ne poznaje smjenu vlasti, te da doktori samo traže poštivanje zakonskih odredbi.

“Institucije ne moraju poštovati nas, ali moraju zakon. Kako mi u kontinuitetu radimo svoj posao, neka tako rade i političari. Zaista smo imali mnogo strpljenja, međutim ono je s razlogom pri kraju. Ne tražimo ništa nerealno i megalomanski, nego ono što je dogovoreno ili jednostavno samo poštivanje zakonskih odredbi”, dodao je Kurtagić.

Predstavnici Sindikata ustvrdili su i da su ustanove koje ne poštuju Kolektivni ugovor, odnosno povećanje plate zapravo one ustanove koje su u posljednje vrijeme izvršile zapošljavanje velikog broja nemedicinskog osoblja.

“Došli smo do podatka kako su u posljednjih godinu dana u Kantonalnoj bolnici ‘Dr. Irfan Ljubijankić’ zaposlena samo tri ili četiri ljekara, a sve ostalo je nemedicinsko osoblje, iako je bio moratorij na zapošljavanje tog osoblja”, naveo je predsjednik Sindikata ljekara u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić“ Amir Rekić.

Svakodnevni štrajkovi upozorenja bit će održavani u vrijeme pauze. U slučaju da se ne udovolji zahtjevima članova Sindikata, generalni štrajk je najavljen za ponedjeljak, 14. januar.

Izvor: klix

Komentariši

%d bloggers like this: