Dolaskom na čelo Ministarstva obrazovanja Almin Hopovac uspio vratiti obrazovanje u središte interesa Vlade USK-a

U posljednjih godinu i pol dana odnos Vlade Unsko-sanskog kantona prema politici obrazovanja drastično se promijenio. Na navedeno ukazuju činjenice i same odluke, kako Vlade tako i resornog Ministarstva. Pažnju treba posebno posvetiti sredstvima resornog Ministarstva na čelu sa ministrom Hopovcem, koja su izdvojena za infrastrukturu školskih objekata na području kantona. Naime, resorno Ministarstvo je u protekle dvije godine izdvojilo 8,5 miliona KM za školsku infrastrukturu, što predstavlja jako veliki skok u budžetu.
.
Također treba istaknuti činjenicu da je izdvojeno 1,5 miliona KM za digitalizaciju odgojno-obrazovnog sistema i nabavku informatičke opreme, te druge značajne projekte koji su prošli ispod radara medijske pažnje. Ovo resorno Ministarstvo, na čelu sa novim ministrom, pokazalo je da se zna politički boriti i iznijeti teret borbe za interese školstva i prosvjete.
.
Podsjetimo da je Vlada USK-a na 309. sjednici održanoj u februaru ove godine, u resoru obrazovanja izdvojila 5 miliona KM za infrastrukturne projekte školskih ustanova a milion KM planiran je za projekat digitalizacije škola. Radi se o savremenim tehničkim pomagalima koja će nastavnicima olakšati edukativni rad i unaprijediti kvalitetu obrazovanja. Također i za podršku razvoja sporta planirano je 1.2 miliona KM što također potpada u resor ovog Ministarstva.
.
I protekle godine su osigurana određena materijalna sredstva za ove namjene. Radi se o 3.5 KM. Radi se o projektima renoviranja i utopljavanja školskih objekata, kao i ugradnje modernijih peći za grijanje.
.
Zbog svega navedenog, ministar Hopovac je zaslužio medijsku podršku i pohvalu za dobro obavljanje svoje dužnosti, trud i zalaganje u pravcu poboljšanja obrazovnog sistema.
.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.