Svijet / Zanimljivosti

Došla iz Njemačke i doživjela spontani pobačaj: Bolnica odbila primiti ženu jer nije testirana na COVID-19?

Zagrepčanin koji posljednje tri godine živi sa suprugom u Njemačkoj došao je s njom u Zagreb, no ona je prekjučer doživjela spontani pobačaj, a u KB-u Sveti Duh su je, kako je ispričao, odbili primiti jer nije testirana na covid-19.

“Prije dolaska u Zagreb smo dva puta zvali hrvatsku ambasadu da pitamo trebamo li se testirati prije dolaska, moramo li u samoizolaciju kad dođemo i rekli su da ne trebamo ništa od toga. Ni na granici nas nisu ništa tražili. Kad smo došli u Zagreb, supruga je prokrvarila i odmah smo otišli na Sveti Duh. Ispred bolnice je kontejner gdje medicinska sestra uzima podatke. Supruzi su odmah izmjerili temperaturu i pitali je li testirana”, počeo je priču za Index Zagrepčanin s njemačkom adresom (podaci poznati redakciji).

Rekao je da supruga nije imala temperaturu, no da je ipak nisu htjeli primiti jer im je medicinska sestra rekla da ne primaju one koji nisu testirani.

“Doktor je rekao supruzi da joj se ništa ne može dogoditi”

“Rekla nam je da primarijus ne dopušta da ljude iz strane zemlje primaju ako nisu testirani. Potom je došao doktor i rekao nam da se ona prvo treba testirati. Na to smo rekli ok, neka je testiraju i prime jer jako krvari. Doktor je potom rekao da su testovi gotovi kroz dan-dva i da je dotad ne mogu primiti. Na pitanja gdje da se testiramo, rekao je da ne zna. Na to je moja punica rekla da se ovdje radi o životu, a doktor je rekao da se ne radi o životu. Samo je pitao suprugu koliko je trudna i potom joj rekao da joj se ne može ništa dogoditi”, kazao nam je.

Sa suprugom koja je bila trudna 8 sedmica odmah je, nakon što su ih odbili primiti na Sv. Duhu, otišao u KB Merkur, gdje su je istog trena zaprimili, priča.

I ondje su joj, navodi, izmjerili temperaturu, no odmah su je primili.

U bolnici Merkur su je odmah primili i izveli kiretažu

“U Merkuru su bili poprilično šokirani i rekli da ne znaju zašto su na Svetom Duhu tako postupili s nama. Odmah su zaprimili suprugu, rekli su da jako puno krvari i da moraju napraviti kiretažu, što su i učinili te je zadržali tijekom noći. Jučer ujutro su je otpustili iz bolnice. Bili su jako ljubazni i susretljivi. No ja sam toliko bio u šoku postupkom na Sv. Duhu da sam ih odmah išao prijaviti u Ministarstvo zdravstva. Tamo mi je čovjek na porti rekao da im nije uredovno radno vrijeme, no potom je došla neka gospođa koja je sve zapisala i dala mi mail adrese da prijavim slučaj. Znači Hrvatska poziva turiste iz Njemačke da dođu, da ne trebaju nikakva testiranja, i onda neki lokalni šefovi imaju svoja pravila”, ispričao nam je.

Nakon razgovora s njim zvali smo bolnicu Sveti Duh i pokušali doći do ravnatelja Mladena Bušića i predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo Berivoja Miškovića, no nitko nam se nije javljao na telefone. Potom smo poslali upit, a odgovor nam je danas stigao.

“U toku je utvrđivanje činjenica i okolnosti vezanih uz navode iz vašeg dopisa. Po utvrđivanju istih slobodni smo vas obavijestiti o ishodu”, stoji u odgovoru ravnateljstva KB Sveti Duh.

Kontaktirali su i ministra zdravstva Vilija Beroša, koji se javio na poziv. Tražili su komentar na ovaj slučaj, na što nam je rekao da nije upoznat s tim, ali da će sve istražiti.

Ministar Beroš: Zatražit ću očitovanje bolnice

“Ovo mi je prvi glas, nisam upoznat sa slučajem niti sam ginekolog pa ne znam što je bilo u tom slučaju. No ako ima sumnji u nepravilnosti, zatražit ću očitovanje od bolnice. Iskreno, ne znam zašto su na Svetom Duhu tako postupili. Znam da se oni koji dolaze iz Njemačke ne moraju testirati na covid-19”, rekao nam je ministar Beroš, kojem smo potom poslali podatke vezane uz ovaj slučaj.

Inače, na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stoje upute i preporuke za one koji ulaze u Hrvatsku, a u njima piše da se osobe bez simptoma ne trebaju testirati.

“Kod asimptomatskih povratnika se ne preporučuje testiranje jer osoba koja je prvih dana negativna u laboratorijskom testu može nakon par dana oboljeti. Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su tako da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa. Sve osobe, hrvatski i strani državljani, koje ulaze u Republiku Hrvatsku, dobit će letak s Preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojih se trebaju pridržavati”, stoji u uputama.

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close