USK

DZ Bihać: Evo kako se testiraju pacijenti sa visoko sumnjivim simptomima, a kako bez simptoma

Dom zdravlja Bihać je zdravstvena ustanova koja je na prvoj crti odbrane od koronavirusa. Većina poslanih uzoraka iz USK-a i Bihaća, je upravo iz ove ustanove.

S obzirom da još uvijek određeni broj građana ne zna proceduru, zamolili smo da pojasne detalje oko testiranja, pacijenata i simptoma.

Od pacijenata SA visoko sumnjivim simptomima, kao i onkoloških pacijenata, briseve uzimamo na njihovim kućnim adresama.

Kontakti BEZ simptoma, dolaze vlastitim prevozom pred izolatorij, iza Doma zdravlja Bihać. Briseve im uzimamo u njihovim vozilima. Ko nema vozilo, ima posebni kontejner i onda tu uzimamo bris, rekla je direktorica Doma zdravlja Bihać, Jasminka Ljubijankić, za USKinfo.ba

To je standardna procedura i protokol kod ovakvih slučajeva. Nakon uzimanja briseva, uzorke šaljemo u našu Kantonalnu bolnicu Bihać, koja dalje transportuje prema Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, rekao je za USKinfo.ba Harun Duraković, sanitarni inžinjer iz Higijensko-epidemiološke službe.

Podjećamo još jednom, testiranje ne možete obaviti na vlastitu inicijativu, niti na komercijalnoj osnovi. Testiranje se vrši isključivo po indikaciji epidemiologa ili nadležnog liječnika.

uskinfo.ba

Tagovi

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close