BiH

Džaferović i Dodik uputili poziv Erdoganu da posjeti BiH i naglasili dobru saradnju s Turskom

JAČANJE VEZA

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Turske su veoma uspješni i prijateljski u svim oblastima saradnje i bez otvorenih pitanja. Konstatirano je da ima prostora za unapređenje bilateralnih odnosa i mogućnost ulaganja u ekonomskoj i poljoprivrednoj oblasti, kao i unapređenje trgovinske razmjene.

Članovi Predsjedništva BiH su pozvali predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana da posjeti Bosnu i Hercegovinu. U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.

Dobri odnosi BiH i Turske se jačaju intenzivnim uzajamnim posjetama na visokom nivou. U tom kontekstu spomenuta je nedavna zvanična posjeta članova Predsjedništva BiH Republici Turskoj i susret na najvišem nivou, kada su potpisani Ugоvоr о slоbоdnој trgоvini izmеđu Bоsnе i Hеrcеgоvinе i Rеpublikе Тurskе i Меmоrаndum о rаzumiјеvаnju izmеđu Bоsnе i Hеrcegоvinе i Rеpublikе Тurskе о sаrаdnji u оblаsti trаnspоrtnе infrаstrukturе.

Istaknuto je da je Turska veoma značajan vanjskotrgovinski partner za BiH i da treba održati kontinuitet dobrih i uspješnih bilateralnih odnosa.

Predloženo je intenziviranje ekonomske saradnje dvije zemlje kroz učešće na poslovnim forumima, ali i kroz direktne kontakte između privrednika.

Izražena je zahvalnost Republici Turskoj i predsjedniku Erdoganu na posvećenosti u bilateralnim odnosima s BiH, kao i na veoma uspješnoj posjeti Predsjedništva BiH Turskoj.

klix.ba

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close