SportUSK

Dženeta Ljubijankić: Završim meč, a nisam se dobro ni zagrijala

Dženeta Ljubijankić, 19-godišnja članica Kluba borilačkih sportova “Zino” iz Bihaća, kik-boksom se bavi već devet godina. Višestruka je prvakinja BiH, viceprvakinja Balkana i dvostruka osvajačica Svjetskog i Evropskog kupa.

– Kik-boks sam izabrala jer sam kao djevojčica bila živahna, voljela sam se potući i, jednostavno, sam se tu pronašla – uz smijeh nam kaže Dženeta, pred kojom je blistava sportska karijera.

Ona se potom prisjetila prvih takmičenja i treninga.

– Moj prvi trening je bio kada sam imala 11 godina i treninzi su mi tada bili jako naporni, teški i nisam mogla sve izdržati. Nikada nisam htjela odustati dok nisam navikla na taj grubi sport. Kada sam tek počela, radila sam tatami discipline, gdje se borbe odvijaju u laganom kontaktu. Prva takmičenja su bila jaka i zastrašujuća jer je trema bila prevelika, a bile su lakše discipline jer sam bila početnica – prisjeća se Dženeta.

Smatra da je kik-boks zapostavljen u našoj državi.

– U odnosu na druge sportove, kik-boks je zapostavljen u BiH, ali se nadam da će se situacija popraviti. Ušao je u porodicu olimpijskih sportova i samo još treba da ga stave na program Olimpijskih igara – ističe Dženeta, koja voli gledati borbe Mirka Filipovića i Dževada Poturka.

Teški treninzi

Kad se priprema za borbu, Dženeta se samo posveti treniranju.

– Tada treninzi budu dva puta dnevno. Poštujem režim ishrane koji mi trener preporuči i napravi plan obroka, a uz to, obavezni su proteinski dodaci i šejkovi. Treninzi budu jako naporni, kako psihički tako i fizički. U tom periodu se odreknem dosta toga, samo treniram i odmaram. Kada su u pitanju ringovne discipline, kik-boks je grub sport jer se radi puni kontakt i ako takmičar nije dobro pripremljen, može doći do ozbiljnih povreda – kaže mlada Bišćanka, kojoj je uzor njen trener Senad Ćatić.

Sjajna Bišćanka otkrila je i koja joj je najdraža medalja.

– To je medalja iz mog rodnog Bihaća, gdje se svake godine održava Balkan Open. To je veoma jako takmičenje i tu rado odradim najbolje što znam i mogu – otkriva Dženeta.

Za Dženetu kik-boks nije samo muški sport, jer se ona pronašla u njemu.

– Predrasuda nema nigdje ako mi nešto volimo i jako želimo – riječi su naše sagovornice.

Prija pažnja muškaraca

Zbog svog izgleda, Dženeta privlači pažnju muškaraca.

– Istina je da privlačim dosta muškaraca, kako sportom tako i izgledom. S tim se nosim jako dobro i stabilno, volim da je tako. S druge strane, mene najviše privlače sportisti koji su formirane ličnosti u psihičkom i fizičkom smislu, muškarci s gardom, a ostalo je do njih – kaže Dženeta, koja sama sebe najviše motivira.

Van ringa Dženeta je veoma pozitivna i druželjubljiva osoba.

– Kada nisam na borilištu, veoma sam mirna, nasmijana i opuštena osoba. Djevojka sam koja ne voli nepravdu i tada sam oštra. Kada sam slobodna, volim se provesti i izaći s društvom – otkriva mlada Bišćanka, koju najviše odmaraju muzika i ples.

Nokaut u 10 sekundi 

Dženeta nam je potom ispričala zanimljivu anegdotu s jedne borbe Evropskog kupa.

– Pripremam se dva do tri mjeseca za to takmičenje, a onda meč završim nokautom u 10 sekundi. Nisam se dobro ni zagrijala, a ni oznojila – kaže višestruka prvakinja BiH.

Naša sagovornica ima velike planove u budućnosti te se nada da će ih ostvariti.

– Ciljevi u karijeri su mi da postanem trenerica kik-boksa i da imam svoj vlastiti klub. Također, voljela bih postati svjetska prvakinja u profesionalnom kik-boksu – zaključuje ambiciozna Dženeta.

avaz

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

shares
Close