Connect with us

USK

Džindić posjetio Operator Terminali FBiH u Bihaću: Uskoro kreće rekonstrukcija

Ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić danas je sa svojim timom posjetio Operator Terminali Federacije BiH u Bihaću gdje ga je dočekao predsjednik Uprave OTF-a Hermedin Zornić.

“Izuzetno sam zadovoljan što mogu najaviti nastavak snažnih investicija u terminale FBiH najavljene još prije energetske krize. Nakon rekonstrukcije i puštanja u rad terminala u Živinicama, te početka rekonstrukcije terminala u Sarajevu, danas možemo najaviti da će do kraja godine početi radovi na rekonstrukciji naftnih terminala u Bihaću, a počele su pripreme i za rekonstrukciju terminala u Mostaru”, izjavio je Džindić.

“Naša vizija je da moramo biti energetski nezavisni, a što smo najavili prije četiri godine polako se ostvaruje i u narednom periodu ćemo okončati investicioni ciklus i imaćemo funkcionalne naftne terminale u velikim centrima u četiri kantona”, dadao je.

Nakon završetka ciklusa investiranja Federacija BiH će imati više od 220 miliona litara naftnih derivata rezervi čime ce zadovoljiti sve direktive i upute evropskih institucija.

Investicionim ciklusom od preko 100 miliona konvertibilnih maraka prvi puta ćemo nakon ratnih desavanja imati funkcionalne naftne terminale na području cijele FBiH.

FENA

USK

Slučaj u Krajini: Bespravno sjekao šumu pa zalutao u minsko polje

U Bosanskoj Krupi prije dva dana dogodio se incident koji je spriječio veću tragediju. Muškarac inicijala H.E. je bespravno sjekao šumu i prilikom toga zalutao u minsko polje.

Radnik Šumskog privrednog društva Unsko-sanskog kantona (ŠPD USK) obavijestio je policiju o situaciji, a nadležne vlasti poduzele su sve potrebne mjere iz njihove nadležnosti kako bi osigurali siguran izlazak iz šume.

Srećom, na kraju se sve dobro završilo, a H.E. je uspješno izvučen iz šume bez povreda. Kasnije je čuvar šume utvrdio da je u pitanju bespravno posječena šuma u količini od 3,5 kubika.

Nastavi čitati

USK

Tučnjava migranata u u Bihaću, jedan teže povrijeđen

U noći s petka na subotu, došlo je do tučnjave među migrantima u gradskom parku u Bihaću.

Skupina migranata napala je jednog migranta iz Pakistana, koji je pretrpio teže tjelesne povrede. Pretučeni migrant iz Pakistana prevezen je u Dom zdravlja Bihać radi pružanja medicinske pomoći.

Policija je poduzela mjere i lišila slobode osumnjičene migrante za koje se vjeruje da su sudjelovali u napadu na migranta iz Pakistana.

Foto: Ilustracija

Nastavi čitati

USK

Najteža godina za pčelare u USK: ‘Kilogram meda košta od 25 i 30 KM, ne isplati se prodavati jeftinije’

“Cijena meda već sada je porasla, tako da jedan kilogram košta između 25 i 30 maraka”, kaže Lišančić

 

 

Pčelari na području Unsko-sanskog kantona sumiraju rezultate u ovoj godini, za koju kažu da je jedna od najtežih kada se radi o proizvodnji meda, pišu Nezavisne novine.

Prema riječima Asmira Lišančića, predsjednika Udruženja “Sana med” iz Sanskog Mosta, prinosi meda po jednoj košnici u prosjeku se kreću oko pet kilograma, što je daleko od optimalnog, pa se na tržištu ove godine mogu očekivati male količine.

“Cijena meda već sada je porasla, tako da jedan kilogram košta između 25 i 30 maraka. Jednostavno, cijene repromaterijala, preparata i goriva su u stalnom porastu, pa se pčelarima ne isplati prodavati med ispod ove cijene”, istakao je Lišančić.

Predsjednik Udruženja pčelara “Bihać” iz istoimenog grada Elvir Šehić ističe kako je fokus svih pčelara u proteklom periodu bio da sačuvaju pčelinja društva.

“Godina je bila takva da su u opasnost, zbog nedostatka hrane, došle pčelinje zajednice. Svi su situaciju shvatili ozbiljno, pčele su se prehranjivale i vrlo je malo pčelara koji su uspjeli izvrcati veće količine meda”, kazao je Šehić.

Loše vremenske prilike i kišovito vrijeme već na početku su ugrozili ispašu pčela kada je riječ o bagremu, jednoj od najvažnijih medonosnih biljaka.

“Maj je vrijeme kada cvjeta bagrem i kada bi pčele trebalo da imaju prvu obilnu ispašu. Međutim, zbog kiše i nižih temperatura, ugrožen je bio ovaj vegetativni proces, a pčele gotovo da nikako nisu ni napuštale košnice.

“Kasnije ispaše bile su također praćene lošim vremenskim uslovima”, kaže predsjednik Saveza pčelara USK Husein Šabić, dodajući kako bez dobre ispaše nema ni racionalnog pčelarenja.

Prema njegovim riječima, gorući problemi s kojima se suočavaju posljednjih godina su klimatske promjene i nestabilni vremenski uslovi.

Ističe kako je pčelarstvo, kao i druge grane poljoprivredne proizvodnje, pogodila inflacija te rast troškova proizvodnje.

“U protekloj godini, zbog opšteg rasta cijena, u značajnoj mjeri poskupjela je pčelarska oprema, a time i ukupna proizvodnja meda. Ova godina donijela je nova poskupljenja i nove probleme”, istakao je Šabić.

On kaže kako na području Unsko-sanskog kantona ima oko 700 pčelara, ali da se zbog svih problema koji prate ovu vrstu proizvodnje, taj broj neprestano smanjuje.

“Pozitivno jeste što su proizvođači meda i ove godine uvršteni u sistem poticaja, pa će pčelarstvu na taj način pomoći i država. Međutim, hoće li to biti u dovoljnoj mjeri, pokazaće vrijeme. Ove godine prvi put planirane su i stimulativne mjere za mlade kolege koje se bave pčelarstvom”, istakao je Šabić.

Nastavi čitati

Najčitanije