Eichhorst: BiH ima historijsku priliku da se približi EU

U susret pregovorima međunarodnih zvaničnika i bh. političkih lidera o izmjenama Izbornog zakona BiH, Skupština građana predstavila je svoje preporuke za izmjene na kojima su radili u protekle dvije sedmice. Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove tokom prezentacije preporuka obratila se novinarima.

“Sretna sam što sam se vratila u Sarajevo. Imala sam čast jučer da budem u pratnji visokom predstavniku Borrellu u njegovoj posjeti BiH. Visoki predstavnik Borrell je htio iz prve ruke prenijeti jasnu poruku EU o zajedničkoj odgvornosti, hitnosti rada na očuvanju mira i stabilnosti i poštivanje svih onih vrijednosti na kojima se temelji naša saradnja.” kazala je na početku obraćanja Eichhorst.

Dodala je da više nego ikada sada dok traje agresija Rusije na Ukrajinu trebamo biti ujedinjeni i osudila invaziju Rusije na suverenu zemlju Ukrajinu.

“Borrell je pred lidere očuvanje mira stavio kao prioritet broj jedan. Pozvao ih je da rade na izmjenama ustava i Izbornog zakona BiH koje će omogućiti svim građanima BiH da biraju i budu birani. U tom kontekstu vrlo je važno integriteta ovog izbornog procesa tako da je pozvao lidere da na tome rade.” rekla je Eichhorst.

Borrell je prema riječima EichhorsT dao jasne upute međunarodnim zvanićnicima koji rade na reformskim procesima u BIH.

“On je uputio vrlo jasne smjernice za djelovanje u budućnosti meni i ambasadoru Sattleru da u saradnji sa američkim kolegama nastavljamo pomagati proces usaglašavanja odgovarajućeg pravnog okvira kroz koji bi se bez odlaganja unaprijedilo povjerenje građana u demokratske procese kao i u očuvanje mira i sigurnosti.” rekla je.

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove zatim se osvrnula na važnost reformi izbornog procesa u BiH.

“Građanima ove zemlje su poznati paketi o kojima se pregovara, naglasiću da paket u svojoj cijelosti treba biti prihvaćen od Venecijasnke komisije. Sa nama će u narednim danima biti prisutni predstavnici komisije. Postizanje suglasnosti o izbornom zakonu biće značajno, ponavljam značajno, približavanje BiH statusu kandidata za EU. Zato je ovo historijska prilika koja se ne treba propustiti. Građani su naporno kako bi ponudili preporuke, dvije sedmice su mnogo radili. Preporuke građana koje su došle kroz ovaj format istinska su inspiracija za sve nas, sa tom inspiracijom danas ulazimo u pregovore sa političkim liderima.”  rekla je Eichhorst.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.