Connect with us

BiH

Elitne jedinice MUP-a RS pokazale opremu i naoružanje: “Spremni smo na svaki vid borbe za zaštitu građana”

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske može da se nosi sa svim izazovima i spremno je na svaki vid borbe da bi zaštitilo građane i njihovu bezbjednost širom Srpske, izjavio je danas u Trebinju ministar Dragan Lukač tokom taktičko-tehničkog zbora organizovanog povodom obilježavanja Dana policije i 30 godina MUP-a, javila je Srna.
Na taktičko-tehničkom zboru, građanima su prikazani sredstva, oprema i naoružanje policijskih službenika MUP-a, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije i redovne policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ne provodi nikakve aktivnosti koje bi mogle da ugroze bilo koga, rekao je Lukač. Policija prikazom svoje raspoloživosti pokazuje, kaže Lukač, da je otvorena prema svim građanima, da bi se vidjelo kako se sarađuje u zajednici, kako policija sarađuje sa građanima, ali i da bi se vidjelo sa čim policija raspolaže i šta radi.

On je istakao da MUP RS-a unazad više godina radi na opremanju, obučavanju i dizanju svih kapaciteta policije na viši nivo, te da je uloženo mnogo sredstava u nabavku opreme, naoružanje, uniforme.

Lukač je poručio i da Republika Srpska i ukupno Bosna i Hercegovina trenutno nemaju nikakvih bezbjednosnih izazova i nema potrebe da se razmišlja o bilo kakvim opcijama koje bi dovele do uznemirenosti stanovništva. Naglasio je da policije i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH treba da budu spremne da se brinu o bezbjednosti građana.

BiH

Spašena žena koja se zaglavila na litici visokoj 400 metara na planini Velež (VIDEO)

Državljanku Hrvatske koja se jučer zaglavila na stijenama planine Velež spasili su pripadnici GSS Mostar i ona je prebačena u mostarsku bolnicu, potvrđeno je za Klix.ba

“Mi silazimo, ona je prebačena u bolnicu i nemamo daljnje informacije”, rekli su nam rano jutros iz mostarske Gorske službe spašavanja.

Hrvatica se zaglavila na polovini vertikalne litice koja je visoka oko 400 metara, ali za sada nije poznato šta je tačno pošlo po zlu osim što se poskliznula prilikom planinarenja s grupom Zagrepčana.

Prema prvim nezvaničnim informacijama, žena je zadobila teže tjelesne povrede.Ranije u nedjelju je Helikopterski servis RS-a pokušavao doći do povrijeđene planinarke, ali ni nakon 20-ak preleta, nisu joj se uspjeli približiti.

Zbog toga je 80-ak spasilaca iz GSS-a Mostar i Sarajevo te Civilne zaštite HNK nastavilo akciju spašavanja pješke. Oni su uspjeli stići do nje te je spustiti na sigurno tlo.

Ističu da će povrijeđenu izvući sami do podnožja s obzirom na to da više nemaju pomoć helikoptera.

Nastavi čitati

BiH

Nedostatak radne snage: Firma iz BiH traži vozača kamiona, plaća 3.000 KM!

Iako na prvi pogled visina plate djeluje iznenađujuće, treba imati na umu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina zavladao nedostatak radne snage

Kompanija Green Light d.o.o. iz Tešnja objavila je oglas za vozača. Ovo samo po sebi i ne bi bilo vijest da u oglasu nije navedeno kako je plata za ovo radno mjesto 3.000 KM što je svakako mnogo više u odnosu na prosječne plate u Bosni i Hercegovini.

Oglas je raspisan za posao vozača C1 kategorije u međunarodnom saobraćaju.

“Ukoliko posjedujete vozačku dozvolu C1 kategorije, odgovorni ste i motivisani za rad, pozivamo Vas da se pridružite našem timu! Nudimo rad u stabilnom okruženju, uz stalnu mogućnost napredovanja”, navedeno je u oglasu.

Iako na prvi pogled visina plate djeluje iznenađujuće, treba imati na umu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina zavladao nedostatak radne snage.

Uzrok tome treba tražiti u iznosu plata koju bh. kompanije nude a koja ne može pokriti troškove života koji ubrzano rastu.

Nedostatak radne snage

S druge strane, i velike evropske ekonomije poput Njemačke u koju radnici iz Bosne i Hercegovine odlaze već decenijama, muku muče s pronalaskom kvalifikovane radne snage što otvara prostor za dobru zaradu stranim radnicima.

Tako Bosnu i Hercegovinu posljednih godina masovno napuštaju radnici koji platu zarađuju u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj… što za posljedicu ima činjenicu da domaće kompanije kao najveći izazov trenutno navode pronalazak kvalitetnih radnika.

Inače, Green Light d.o.o, kako se navodi na njihovoj web stranici, nudi usluge prijevoza robe, carinskog zastupanja i carinjenja robe u uvozu, izvozu i tranzitu, skladištenja robe, posredovanja kod transportnog osiguranja te usluge poslovnog savjetovanja u vezi transportno-logističke tematike. Nude rješenja za kompletan paket logističkih usluga, mjesečno imaju 2.750 klijenata i 3.320 transporta te upošljavaju preko 100 ljudi, navodi BiznisInfo.ba.

 

Nastavi čitati

BiH

Završen protest u Sarajevu: “Neka Azra bude opomena onima u foteljama”

Nakon tragične smrti doktorice Azre Spahić građani Sarajeva su se u velikom broju okupili na mjestu događaja u sarajevskom naselju Marijin Dvor. Armin Berberović koji je izazvao nesreću nije imao položen vozački ispit i vozio je sa određenim procentom alkohola u krvi. On je predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Zbog svega vanredno je zasjedala Vlada Kantona Sarajevo koja je usvojila niz mjera.

Građani su se okupili u velikom broju.

Tokom okupljanja građana mnogi su se obratili i iskazali nezadovoljstvo.

Skupu su prisustvovali i mladi iz Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini i Udruženja Medicinskog fakulteta iz kojeg su poručili da se mora nešto pod hitno poduzeti kako bi ovaj slučaj u kojem je stradala mlada djevojka bio posljednji.

“Moramo djelovati sistemski. Mislim da smo zakasnili što nismo na vrijeme primijetili i zaustavili još kad smo znali kakvi su rizici, već moramo djelovati sada nakon što se tragedija dogodila. Ali, nikad nije kasno, mislim da možemo na ovaj način djelovati kako bismo zaustavili da se tragedija ponovi”, kazao je jedan od studenata koji je ujedno bio i Azrin kolega.

 

Amar Dovadžija za N1 je ukazao da i nakon devet godina od smrti supruge Have u sarajevskom naselju Nedžarići još nije donesena konačna presuda.

Dovadžija izražava duboko nezadovoljstvo u pravosuđe.

“Još nije dobio dan zatvora. Još je taj proces u toku. Nakon što je na prvom stepenu osuđen na 5,5 godina na federalnom je ta presuda poništena. To je bilo 2019. godine i evo četiri godine poslije čekamo da sarajevsko kantonalno tužilaštvo pokrene postupak. Devet godina čekamo. Sve je poruka svima kao što je Azra ‘radite šta želite, gazite šta želite, sve se može završiti’, istakao je Dovadžija.

 

 

Muriz Memić, otac stradalog Muriza Memića na protestima je poručio da je tu uz roditelje tragično stradale Azre Spahić.

Memić poručuje da razumije bol porodice Spahić.

“Nemojte kad se desi da se sastajemo trebalo je ranije donijeti te zakone. Treba naći rješenje a nekada se desi i dva, tri dana i onda se to zaboravi”, rekao je Memić.

Mjere koje je donijela Vlada KS, Memić smatra da je to trebalo bolje urediti.

“Ima boljih mjera i treba bolje mjere donijeti. Obećavam roditeljima da ću biti na svakom ročištu i biću im podrška”, naveo je Memić.

Građani su njegovo obraćanje podržali uz uzvike pravda.

 

 

Novinarka Senka Kurt za N1 kazala je da svi trebaju biti jednaki pred zakonom.

Kurt je poručila vlastima da konačno trebaju biti svi jednaki pred zakonom.

“I oni koji voze skupa vozila i oni kojima se oduzimaju automobili i kojima se vraćaju i onima kojima se oduzimaju vozačke. Mamina, tatina i naša djeca, svi moraju biti jednaki pred zakonom”, rekla je Kurt.

Nastavi čitati

Najčitanije