EUFOR-ove snage bit će smještene u kasarnama OS BiH u Prijedoru, Bijeljini i Bihaću

Snage koje su proteklih dana kao pojačanje EUFOR-ovoj misiji “Althea” stigle u Bosnu i Hercegovinu bit će raspoređene u tri kasarne u različitim gradovima.

Kako saznaje portal Istraga.ba Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine odobrilo je EUFOR-u tri kasarne za raspoređivanje snaga, u Bijeljini, Prijedoru i Bihaću.

Upućivanje i raspored na terenu snaga EUFOR-a zavisit će od ishoda procjena koje se trenutno provode. Nije donesena konačna odluka o tome gdje će rezervne snage biti smještene“, kazali su ranije iz EUFOR-a za NAP.

Podsjećamo, jedan od vojnih aviona italijanskih zračnih snaga je prije nekoliko dana kružio iznad BiH završio je svoju misiju. Kako se vidi na stranici Flightradar24, avion je snimao područje Banje Luke, Laktaša i Mahovljana, gdje je napravio veliki broj krugova.

Prema najavama novopristiglo osoblje EUFOR-a se priprema za pojačane operativne patrole za podršku svojim bh. partnerima, a iz EUFOR-a su ranije za Patriju istakli da će rezervni elementi građanima BiH pružiti uvjeravanja i sigurnost u to da je EUFOR posvećen sigurnom i stabilnom okruženju.

„Vršit ćemo pojačane patrole u zemlji. Rezervne snage će također biti sposobne da reagiraju na situacije koje se mogu javiti širom BiH. Pojačane patrole će biti prisutne u cijeloj BiH. Njihov zadatak bit će da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini“, kazali su ranije iz EUFOR-a za NAP.

Podsjećamo, građani BiH svjedočili su proteklih dana konvojima sa oklopnim vozilima EUFOR-a koji su stigli u našu zemlju, a istovremeno je u nekoliko odvojenih letova stiglo svih 500 pripadnika rezervnih snaga na Sarajevski aerodrom iz nekoliko zemalja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.