USK

FOTO Velika Kladuša: Problemi s migrantima u pograničnim naseljima Glinica i Vrnograč

VRNOGRAČVELIKA KLADUŠA – Zbog migranata koji u velikokladuškim pograničnim naseljima Glinica i Vrnograč u posljednje vrijeme učestalo provaljuju i pale porodične kuće od kojih u nekima niko i ne stanuje, i time ugrožavaju sigurnost tamošnjeg stanovništva, Udruženje građana „Forum Gliničara Glinica“ u Glinici, upriličilo je u Osnovnoj školi u Vrnograču Okrugli sto o temi „Šta je s našim ljudskim pravima? Da li samo migranti imaju prava, a mi ne?“ Na Okrugli sto pozvali su predstavnika Institucije Ombudsmena u BiH iz čijeg su Ureda potvrdili dolazak, međutim, tokom skupa, niko od Ombudsmena se nije pojavio.

Provaljuju kuće

„Forum Gliničara Glinica“ već duže vrijeme upozorava javnost na situaciju u kojoj se nalaze građani Glinice i Vrnograča, pograničnih naselja s Republikom Hrvatskom pogođeni migrantskom krizom. Ovim područjem kreće se veliki broj migranata. Prvo su se suočavali s problemom migranata koje pripadnici Granične policije RH vraćaju u BiH a u posljednje vrijeme osoblje Međunarodne organizacije za migracije – IOM, pronalazi slobodne kuće u koje smještaju migrante, u šta se predsjednik Udruženja „Forum Gliničara Glinica“ Fikret Dukić, kaže, lično i uvjerio. -Nakon nekog vremena smo imali i paljevine dvije kuće u Glinici i jednu u Vrnograču. Dvije su kuće potpuno izgorjele. Jednu smo uspjeli spasiti. Igrom slučaja bila je u blizini pa se brzo primijetio plamen i vatrogasci su uspjeli sanirati, da nije izgorjela u cijelosti. A šteta je napravljena. To rade migranti, kaže Fikret Dukić, predsjednik Udruženja građana „Forum Gliničara Glinica“. Mehi Ćerimoviću u središtu Vrnograča migranti su provalili radnju iz koje ništa nisu odnijeli. -Ušli su unutra i naložili vatru u mome prostoru. Razvalili su moje palete, isprebijali, unijeli drva i lože vatru. Ogradio sam svoj objekt, uzeo tri mreže po osamdeset i osam maraka, napravio betone i svaku noć dežuram. Tu je autobusna stanica. Policije nema nikako već dva-tri mjeseca. Ranije je policija ovuda patrolirala. Zašto sada nema pripadnika policije, pita se Ćerimović.

Dukić dodaje kako su o svemu uredno obavijestili policiju iz koje ih upućuju na Graničnu policiju BiH a kad zovu njihove pripadnike, kaže, niko od njih ni ne dođe. Na Okrugli sto pozvali su osoblje Institucije Ombudsmena u BiH uredno ih izvjestivši o problemima koje imaju s migrantima sa željom da zajedno donesu odgovarajuće zaključke i pronađu rješenje problema. Iako su im iz Ureda Ombudsmena za zaštitu ljudskih prava obećali da će uputiti svoga predstavnika na ovaj skup, on se nije pojavio. I pored toga, iz Udruženja kažu kako će im zaključke pismeno uputiti. A generalni zaključak s ovoga Okruglog stola je da se migranti smješteni u privatnim kućama u Glinici i Vrnograču što prije moraju izmjestiti s ovoga područja, te da se pripadnici policije više angažiraju i patroliraju ovim naseljima, da kontroliraju migrante a sve s ciljem sigurnosti ovdašnjeg stanovništva. 

reprezent.ba

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close